Un medic italian, care se află în prima linie a luptei cu temutul coronavirus, a dezvăluit cum arată ultimele clipe ale pacienților care se sting din cauza maladiei. Oamenii sunt încă lucizi și imploră cadrele medicale să îi lase să vorbească, pentru ultima oară, cu cei dragi.
Francesca Cortellaro, medic la Spitalul San Carlo Borromeo din Milano, este doar unul dintre doctorii care au ales să vorbească, cu detalii tulburătoare, despre bătălia pe care o poartă cu virusul COVID-19 – nu doar ei, ci și pacienții.
„Știi ce este cel mai dramatic? Să vezi pacienții cum mor singuri, să îi asculți atunci când te imploră să le spună „la revedere” copiilor și nepoților”, a spus dr. Cortellaro pentru ziarul italian Il Giornale, citat de Sky News.
Italia este în cea mai gravă situație
Dr. Cortellaro a mai spus că pacienții cu coronavirus vin de unii singuri și că, atunci când urmează să moară, o simt.
„Știţi ce e cel mai dramatic? Să vezi pacienții murind singuri şi să-i auzi cum te roagă să-i ajuţi să-şi ia la revedere de la copiii și de la nepoții lor”, le-a mărturisit dr. Cortellaro jurnaliştilor de la Il Giornale.”
În camera de urgenţă a spitalului, pacienţii confirmaţi cu Covid-19 intră singuri. Nimeni nu are voie să-i însoţească sau să-i viziteze apoi.
„Simt când urmează să plece”. „Sunt lucizi, nu intră în narcolepsie. Parcă s-ar îneca, dar au tot timpul pentru a înţelege asta.” Ultimul a fost aseară. Era o bunică, vroia să-şi vadă nepoata. Am scos telefonul şi i-am sunat pe video. Şi-au luat rămas bun şi puţin după asta, ea s-a stins. Am acum o listă lungă de apeluri video în telefon. O numesc lista de adio.
Francesca Cortellaro, medic ATI la „San Carlo Borromeo” din Milano: Francesca Cortellaro speră ca medicii să primească nişte mini-iPad-uri, pentru ca pacienţii de pe secţia ei să nu mai moară singuri. „Lucrez la reanimare de ani de zile, dar acum este altceva”, mărturiseşte dr. Carlo Serini.
„În această seară m-am apropiat de un bărbat în vârstă. Îi pusesem casca de respirație. Privea în jur speriat. M-am aplecat și el mi-a șoptit: «Deci e adevărat? Sunt grav?». I-am întâlnit privirea de câine bătut și am înțeles. Şi de data aceasta, nu am avut niciun răspuns.”
„Am impresia că am sfârșit într-un tsunami pe care, oricât de mult aș lupta, nu voi putea niciodată să-l opresc”, spune prof. Stefano Muttini, șeful ATI.
Acum, principala problemă a medicilor este să „inventeze” noi locuri pentru îngrijirea bolnavilor.
„Secţia mea a avut 8 paturi. Apoi am reușit să adaug 7, pe urmă alte 8, și în final 16, ajungând la 31 de locuri. Duminică dimineață am fost bucuros că am găsit 6 locuri noi, dar la prânz le-am găsit pe toate ocupate. O clipă m-am simțit învins, depăşit”, mărturiseşte prof. Muttini.
Citește întreaga știre pe Libertaea.ro