Connect with us

Diverse

„Cloaca“ din Herculane: unii vin să se trateze, alții să facă sex. Medicii avertizează turiștii

Published

on

Cădiţele“ sau „cloaca“ sunt celebre pentru cei care au mers la Băile Herculane. Sunt, de fapt, bazine în care se scurge apa termală sulfuroasă, cu o temperatură de 50-60 de grade. Numeroși turişti trec în fiecare an prin aceste „cădiţe“ în care scăldatul e gratuit.

Cea mai căutată este zona Izvorul Scorilo, care arată ca pe vremea dacilor şi romanilor: două gropi mari în pământ, pe malul râului Cerna, betonate pe margini şi pe fund, în care intră zeci de persoane deodată.

Cei mai mulţi care vin să se trateze au reumatism, dar sunt şi oameni cu boli de piele, care trag speranţa că o baia în „cloacă” îi va ajuta. Alţii nu au nicio boală, dar fac baie oricum pentru a-şi asigura o sănătate de fier.

„Vin aici de vreo douăzeci şi ceva de ani. Am reumatism sever şi cura anuală pe care o fac la Herculane mă ajută. Am văzut tot ce era de văzut de când vin. Unii fac şi sex acolo. Acum tot e bine că sunt betonate, dar la început nu erau decât nişte gropi în pământ. Vă imaginaţi când intrau mai multe persoane că totul se transforma într-o mocirlă. Ar putea primăria sau de cine aparţin cădiţele astea să le mai modernizeze, că nu cred că ar costa aşa de mult”, afirma Vasile Teodor, un instalator care vine anual din Bucureşti.

Medicii dermatologi arată că apele termale de la celebra “cloacă” nu ajută cu nimic în cazul afecţiunilor dermatologice.

„Îi ajută la creier, pentru că ei cred că se vor vindeca. În realitate, apa din cădiţe nu are niciun efect pentru afecţiunile dermatologice. Asta e folclor! Se duc şi intră acolo sperând că scapă de problemele de piele. Acolo pot să ia boli dermatologice, mai ales că sunt mulţi care vor să simtă aventura şi merg şi fac …păcate!”, declara Iosif Erdely, medic specialist dermato-venerice. Noaptea la cădiţe se dau adevărate petreceri. Tinerii dornici de aventură considerând „cloaca” ca loc ideal pentru a-şi pune în practică dragostea. De multe ori, turiştii de zi găsesc prezervative aruncate în imediata apropiere. Unii spun că au şi fost martori la astfel de evenimente.

„Anul trecut, am venit aici, mai pe seară şi ne-am băgat în cădiţe. Am văzut că erau doi în apă, dar nu le-a dat atenţie. Eu eram cu soţia şi cu încă o prietenă. Abia după cea am intrat i-am văzut că sunt complet dezbrăcaţi şi că, de fapt, i-am deranjat. Soţia i-a înjurat şi a vrut să cheme poliţia. La hotel, recepţionera ne-a spus că, dacă nu ne place, nu trebuia să mergem acolo”, declara Doru, un român venit în vacanţă din America. Reprezentanţii Primăriei Herculane doresc să reamenajeze zona, dar nu știu când.

„Noi încercăm să găsim nişte fonduri pentru a reamenaja, inclusiv forajul. Am mai curăţat acolo. Acum suntem în faza de obţinere a licenţei de exploatare şi trebuie să urmăm nişte paşi. E adevărat că nu s-a mai investit de mult acolo. Deocamdată nu am ajuns să întocmim un proiect, dar când vom identifica fondurile sigur se vor face amenajările necesare”, a spus Cătălin Popescu, inspector de  urbanism, în cadrul Primăriei Herculane.

Sursa: adevarul.ro

loading...

Diverse

Descoperire uimitoare: în organismul uman există atomi proveniți din alte galaxii!

Published

on

By

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire extraordinară. Conform unui studiu recent, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, mai mult de o jumătate din materia Căii Lactee și implicit jumătate dintre atomii care intră în componența corpurilor oamenilor, ar putea proveni din exteriorul galaxiei noastre.

Astrofizicienii de la Northwestern University (SUA, Illinois) au realizat simulări pe un supercomputer, identificând astfel un fenomen cosmic numit transfer intergalactic, care a dus la descoperirea unor aspecte neștiute din evoluția galactică, scrie sciencealert.com.

Astrofizicienii au constatat că exploziile colosale ale supernovelor pot expulza cantități imense de materie din propriile galaxii. Atomii pot fi propulsați, în acest fel, cu o forță suficient de mare pentru a parcurge distanțele imense de la o galaxie la alta. Datorită acestor fenomene, galaxia noastră, Calea Lactee, a „importat” materie provenită de la alte galaxii și, desigur, a și „exportat” gigantice cantități de atomi, în urma exploziilor propriilor supernove.

După cum remarcă conducătorul studiului, Daniel Anglés-Alcázar, în organismul fiecărui om există un număr de atomi proveniți din galaxiile vecine, deci, ne-am putea considera, fie și parțial, „călători prin spațiu” sau „imigranți extragalactici”. Citeşte mai mult pe cunoastelumea.ro

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***