Coerența inimii (coerența cardiacă), deşi este un concept care a fost abordat, în cercetarea medicală, încă din anii 1990, a revenit în actualitate şi suscită tot mai mult interesul specialiştilor şi al oamenilor, în general, care pot beneficia de avantajele unor tehnici şi mecanisme de autocontrol al organismului, pentru o sănătate de invidiat.
Coerența cardiacă este o stare care apare atunci când sistemele corpului nostru – respirația, ritmurile inimii, sistemul nervos, endocrin şi imunitar – sunt sincronizate unele cu altele, funcționează eficient și în armonie. Coerența stă la baza performanței și a sănătății optime a ființei umane, este condiţia necesară pentru controlul emoţiilor, pentru relaxare și îmbunătățirea funcției cognitive, pentru prevenirea insomniei, îmbunătățirea concentrării, reducerea riscurilor cardiovasculare etc.
În agitația vieții noastre cotidiene, trecem adesea cu vederea puterea incredibilă a inimii, care, dincolo de a fi un simplu mușchi care pompează sânge, joacă de fapt un rol esențial în bunăstarea generală, influenţând atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică, în moduri profunde.
Cercetătorii au descoperit că atunci când inima este într-o stare de coerență, ea trimite semnale către creier, influențând manifestarea noastră emoțională și mentală. În esență, inima poate conduce creierul spre echilibru şi claritate sau îl poate trimite spre haos. Cheia constă în înțelegerea și valorificarea acestei conexiuni.
Diverse studii au arătat că atunci când o persoană dobândeşte mai multă abilitate în a genera şi a controla coerența inimii, capacitatea de autoreglare a stărilor mentale și emoționale este mult îmbunătățită.
Coerența inimii – obligatorie pentru starea de sănătate
Coerența inimii se defineşte, aşadar, ca o stare în care inima, mintea și emoțiile sunt sincronizate și echilibrate, care poate…
Articolul complet îl puteti citi AICI