marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cojile de ceapă nu trebuie aruncate. Sunt extrem de benefice pentru sănătate.

Unele dintre cele mai sănătoase părţi ale legumelor sau ale fructelor, cum ar fi cojile de ceapă, coaja de pepene galben sau de portocală, ajung la gunoi pentru că mulţi oameni nu ştiu cât sunt de benefice pentru sănătate.

Potrivit unor cercetări recente, cojile de ceapă reprezintă o sursă bogată de flavonoide, în special de quercetină, care este un antioxidant puternic, fiind, în acelaşi timp, cunoscută pentru efectele sale antihistaminice şi antiinflamatoare.

Iată câteva dintre beneficiile utilizării cojilor de ceapă:

  • Scade colesterolul LDL şi tensiunea arterială; Previne alergiile; Reduce inflamaţiile; Calmează tusea
  • Ajută la creşterea masei musculare
  • Tratează depresia
  • Tratează unele forme de cancer

Sigur, există numeroase reţete de ceaiuri sau decocturi din coji de ceapă, dar ne putem bucura de beneficiile acestor foiţe care, de fapt, nu sunt comestibile, dacă le adăugăm în supe sau alte preparate şi le scoatem după ce am terminat de gătit.

De exemplu, când se găteşte o supă, se adaugă 1-2 cepe întregi, spălate bine, dar necurăţate de coajă, în oală. În acest fel, vor fi extrase quercetina și alți compuși benefici. De asemenea, se pot pune cojile de ceapă într-un săculeţ curat (de preferat un pliculeţ pentru infuzarea ceaiului) care se fierbe împreună cu celelalte ingrediente, iar când supa este gata, acesta se aruncă.

Alte întrebuinţări ale cojilor de ceapă

Clătirea părului cu infuzie din coji de ceapă vindecă eczemele scalpului şi ajută la creşterea firelor de păr.

Infuzia din coji de ceapă este utilă în tratamentul bolilor de piele.

Cojile de ceapă uscate şi mărunţite sub formă de pulbere ajută la vindecarea rănilor, escoriaţiilor, eczemelor şi tăieturilor.

Cojile de ceapă au rol important în întărirea sistemului imunitar al organismului.

Datorită proprietăţilor expectorante, cojile de ceapă vindecă tusea cronică sau uscată şi alte afecţiuni ale gâtului.

Coaja de ceapă sub formă de infuzie este eficientă la vindecarea bolilor cavităţii bucale, cum sunt, de exemplu, parodontita sau stomatita.

Extractul de coji de ceapă are proprietăţi antiiflamatorii şi diuretice, este un bun remediu pentru bolile de rinichi, cistită, nefrită, bolile vezicii urinare, pielonefrita.

Tinctura şi infuzia din coji de ceapă ajuta în tratamentul bolilor fungice, decoctul tratează bătăturile, iar unguentul din coji de ceapă este bun în tratamentul rănilor purulente, a călcâielor crăpate şi a unor eczeme ale pielii.

Preparate tradiţionale din coji de ceapă:

Preparat pentru gargară: Se pun 3 linguri de ceapă mărunţită şi o lingură de frunze de salvie la 500 ml apa clocotită, se lasă să fiarba la foc mic timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se clăteşte gura cu acest lichid, fără a înghiţi. Preparatul este eficient în tratamentul unor afecţiuni ale gurii.

Infuzie din coji de ceapă şi ace de pin: Se pun într-un vas încăpător o lingură mare de coji de ceapă, o mână de ace de pin şi 2 litri de apă. Amestecul se fierbe la foc mic timp de 20 de minute. Se strecoară şi se bea jumătate de cană pe zi. Tratamentul este util pentru îmbunătăţirea imunităţii organismului.

Foarte interesant și..  Medicii ne pun în gardă. Nu mai puneţi leuştean la ciorbă dacă suferiţi de această boală!

Inhalaţii cu abur de coji de ceapă: Se pun 4 linguri de ceapă într-un castron încăpător, se toarnă peste acestea apă clocotită şi se inspiră aburul timp de 5 minute. Astfel de inhalaţii ajută în tratamentul răcelii şi a congestiei nazale.

Infuzie din coji de ceapă: Se pun 2 linguri de coji de ceapă la 500 ml apă clocotită, se lasă să fiarbă timp de 15 minute la foc mic. Se strecoară şi se bea câte 100 ml pe zi, cu înghiţituri mici şi întotdeauna cu jumătate de oră înainte de masă.

Infuzie indicată în tratamentul tusei cronice: Se pun 2 linguri de coji de ceapă la 1 litru de apă şi se fierbe la foc mic până în momentul în care lichidul a scăzut la jumătate. Se strecoară şi se lasă să se răcească, se amestecă cu miere de albine şi se bea încet, cu înghiţituri mici, de trei ori pe zi.

Extract de coji de ceapă pentru boli de rinichi şi vezică urinară: Se pun 3 linguri de coji de ceapă marunţită la 500 ml apă clocotită, se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, se strecoară şi se bea câte 100 ml de 2 ori pe zi.

Decoct pentru bătături: Se pun coji de ceapă într-un borcan de sticlă apoi se toarnă oţet. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se scurge oţetul şi se păstrează coaja de ceapă. Se aplică pe bătături cojile de ceapă şi acoperă cu pansament pentru a sta fixate de piele. Acest procedeu este bine să se realizeze seara, înainte de culcare şi să se ţină piciorul pansat până a doua zi dimineaţa. Tratamentul se repetă până în momentul în care bătăturile dispar.

Tinctura din coji de ceapă: Se pun 9 linguri de coji de ceapă într-un borcan de sticlă, se toarnă 500 ml alcool, se lasă la macerat 20 de minute, se strecoară şi se păstrează în sticlă. Această tinctură ajută în tratamentul bolilor fungice de la nivelul unghiilor.

Unguent din coji de ceapă care tratează călcâiele crăpate: Se pun coji de ceapă în apă clocotită la înmuiat, se amestecă cu frunze de pătlagină zdrobite. Cele două produse trebuie să fie în raport de 1:1. În amestec se adaugă miere de albine şi făină de grâu astfel încât să se obţină un fel de aluat destul de gros. Se aplică pe zonele lezate, se bandajează şi se ţine timp de 1-2 zile.

Surse: Natural Medicine House, Body Geek

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.