vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Scenariu apocaliptic în noul raport privind schimbările climatice

Un nou raport avertizează că schimbările climatice ar putea duce la strămutarea a peste un miliard de oameni, ar putea lăsa fără acces la apă două miliarde de oameni și ar putea duce la colapsul civilizației până în 2050 dacă națiunile nu vor lua măsuri stricte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Noul raport realizat de Breakthrough National Centre for Climate Restoration din Australia cere o mobilizare masivă internațională către o economie cu zero emisii, cu o amploare a eforturilor comparabilă cu cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

David Spratt, director de cercetare la Breakthrough, a declarat pentru VICE că scenariul cel mai pesimist indică un colaps economic și social până în 2050.

„Dar o scurtă fereastră de oportunitate există pentru o mobilizare globală de urgență a resurselor, în care experiența în logistică și planificare a sectorului de siguranță națională ar putea juca un rol valoros.”

Prefața raportului este scrisă de fostul Șef al Forțelor de Apărare Australiene, Chris Barrie.

„David Spratt și Ian Dunlop au prezentat purul adevăr privind situația disperată în care se află oamenii și planeta, descriind o imagine tulburătoare a posibilității reale că viața umană pe pământ s-ar putea îndrepta spre extincție, în cel mai oribil mod.”, a scris Barrie. 

Spratt și Ian Dunlop, fost director executiv la Royal Dutch Shell, estimează că până la jumătatea secolului, va fi înregistrată o încălzire de 3 grade Celsius față de nivelurile pre-industriale.

Efectele unei încălziri de 3 grade Celsius până în 2050 includ:

  • Colapsul ecosistemelor, cum ar fi recife de corali, Arctica și Amazonul.
  • Temperaturi insuportabile pentru mai mult de 100 de zile pe an în Africa de Vest, zonele tropicale din America de Sud, Orientul Mijlociu și Sud-Estul Asiei.
  • Randamentul agricol va scădea cu o cincime.
  • Orașe de coastă, insule mici și zone joase vor fi inundate – printre orașele afectate s-ar putea număra Jakarta, Mumbai, Guangzhou, Hong Kong, Ho Chi Minh City, Shanghai, Lagos, Bangkok, Manila și 10% din statul Bangladesh.
  • Lipsa resurselor va amplifica conflictele armate.
Foarte interesant și..  "Magazinele din România sunt pline de fructe tratate cu radiații ionizante care au ca efecte obezitatea, diabetul tip II și cancerul" atenționarea profesorului Mencinicopschi

Spratt și Dunlop susțin că strategiile de evaluare a riscurilor utilizate în prezent nu sunt suficiente pentru amenințările existențiale înfruntate de civilizația umană în cazul în care cel mai pesimist scenariu se va împlini.

„Avem nevoie acum de o abordare a evaluării riscurilor care este fundamental diferită de practicile convenționale. S-ar concentra pe posibilitățile fără precedent, în loc să evalueze probabilități medii bazate pe experiență istorică.”

În prefața raportului, Barrie amintește că viitorul apocaliptic nu este inevitabil.

„Dar fără măsuri drastice imediate, perspectivele noastre sunt nefavorabile. Trebuie să acționăm colectiv. Avem nevoie de lideri puternici și determinați în guverne, afaceri și comunitățile noastre pentru a asigura un viitor durabil pentru omenire.”

Sursa: green-report.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.