sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Comoara ascunsă de la Dunăre a fost ignorată de autorități, deși UE ne-ar fi dat bani s-o salvăm

La Călăraşi, pe malul Dunării se înalță clădiri impunătoare, dar, mai la vale, o cetate dispare în apă pentru că nimeni nu este interesat să o salveze. Dunărea ar fi o importantă sursă se apă pentru irigaţii. Puțini valorifică apa fluviului, deoarece staţiile de pompare au fost distruse.

Daniel Ştefan, director de dezvoltare în Consiliul Judeţean Călăraşi răspunde de centrul de afaceri Călăraşi Bussines Center şi spune că  în primii 5 ani, până în 2014, aici s-a organizat un eveniment pe trimestru pentru că aşa cereau directivele UE de unde au venit banii. După 2014, nu prea s-a mai întâmplat mare lucru. Acum clădirea a fost oferită biroului regional pentru cooperare româno-bulgară și a ajuns un spaţiu de depozitare.

Aici se analizează proiecte şi se împart fonduri europene pentru toată graniţa româno-bulgară.

80 de milioane de euro puteau să fie folosiţi pentru dragare, diguri, porturi şi multe altele. Dar nu au fost cereri. Instituţiile statului ştiau de aceşti bani dar n-au făcut nimic.

Aproape de Călăraşi pe 6 kilometri se întinde Ostrovul Păcuiul lui Soare care ascunde o adevărată comoară: ruinele unei cetăţi. Arheologii spun că aici ar fi cetatea Vicina ridicată de bizantini între anii 972-976 şi ajunsă un important oraş port în secolul al XIII- XIV.

Puţină lume ştie de existenţa acestui loc. La un debit mare al Dunării, zidul cetăţii dispare în apă. Locul a fost descoperit la începutul anilor 1950. Atunci se mai vedea 25 % din cetate. Acum, a mai rămas în picioare doar 15 % şi an de an apele își iau partea din ea.

Sunt arheologi care susţin că acest loc este al doilea a mărime şi importantă după Sarmisegetusa. Bani europeni puteau fi luaţi pentru salvarea şi valorificarea cetăţii, dar nimeni nu a solicitat.

Sursa: stirileprotv.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.