miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Comoara din Rusia. Ce bogății ascunde craterul unui meteorit prăbușit în urma cu 35 de milioane de ani

Comoara a fost descoperită încă din perioada sovietică, în anii 70, dar nu a fost dată în exploatare. Mai mulți cercetători ruşi susţin că un mare depozit de diamante industriale, găsit în epoca sovietică în craterul unui meteorit căzut în Siberia, ar putea revigora industria.

Craterul Popigai, din estul Siberiei are  „multe trilioane de carate” de „diamante de impact” – de folos în procese tehnologice, dar nu pentru bijuterii. Descoperirea ar depăşi cu mult depozitele globale de diamante convenţionale.

Nikolai Pohilenko, şeful Institutului de Geologie şi Mineralogie din Novosibirsk, declara că diamantele descoperite ar putea fi de două ori mai tari decât diamantele convenţionale, deoarece s-au format la presiuni şi temperaturi uriaşe, atunci când meteoritul s-a prăbuşit, în urmă cu 35 de milioane de ani.

Acesta consideră că diamantele de la Popigai pot revoluţiona mai multe industrii, fără a deranja însă piaţa bijuteriilor.

Depozitul a fost descoperit de oamenii de știință sovietici în anii ’70, dar a rămas neexploatat, conducerea sovietică optând pentru producerea diamantelor sintetice pentru folosirea în scop industrial. A rămas secret până după prăbușirea U.R.S.S-ului. Pokhilenko a mai spus că diamantele au această rezistență nemaiîntâlnită datorită presiunii enorme și a temperaturilor ridicate din momentul exploziei, când meteoritul gigant a lovit pământul acum 35 de milioane de ani, lăsând în urmă craterul de 100 de kilometri.

Foarte interesant și..  Sunt șanse mari ca Lenin să fie îngropat, după aproape 100 de ani! Cât se plătește anual pentru întreținerea fostului lider bolșevic?

Sursa:evz.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.