Experiența la cumpărături a unui german în România a fost una tristă. Mâncarea este mult mai ieftină în Germania comparativ cu România. Lăzăreanu Răzvan ne prezintă situația concretă a prețurilor din cele două țări.
„De sărbători am găzduit un prieten ce locuieşte de 5 ani în Germania şi care de fiecare dată când mergeam la Billa la cumpărături pleca de acolo mai trist şi mai revoltat pe România. De ce? Păi e simplu. Pentru că, după spusele lui, preţurile ce le vedea el la raft sunt extrem de mari în România faţă de cele din Germania. „Cu 20 de euro cumperi mâncare în Germania, nu pleci cu coşul gol, ca aici” îşi repeta el.
Evident că discuţiile noastre s-au axat mai mult pe faptul că în Germania TVA-ul pentru mâncare este de doar 7% faţă de 24% în România. Nu am vrut să accept faptul că o ţară cu salariul minim stabilit prin lege la 1360 euro/lună are mâncare mai ieftină decât în România, unde salariul minim este de… 210 euro/lună. …
Aşa că am vrut să facem o comparaţie pe raft Germania-România. Am ales acelaşi magazin (Lidl) pentru comparaţie şi am încercat să găsim pe cât posibil aceleaşi produse şi aceleaşi mărci. Ceea ce a rezultat nu îmi e pe plac deloc:
Lapte 3,2% resp. 3,5% – 3,29 lei în România şi 0,59 eu în Germania (adică 2,59 lei);
Iaurt Milbona, acelaşi produs – 2,69 lei faţă de 0,29 euro (adică 1,28 lei);
Cremvurşti – 14,99 lei faţă de 1,79 euro (adică 7,88 lei);
Cafea Dallmayr, acelaşi produs – 39,99 lei faţă de 6,49 euro (adică 28,56 lei).
Pentru salamuri şi alte prostii vă las pozele de mai jos. Nu îşi mai au rost cuvintele.
Repet, asta în condiţiile în care salariul minim în România este de 210 euro iar în Germania de 1360 euro. Şi în condiţiile în care ne considerăm ţară europeană.”
Sursa: expunere.com
Draga autorule,
Greseala pe care o faci este grava si se ascunde in felul acesta, si prin acest articol , dar mai ales de catre cei care coduc destinele acestei tari , crunta realitate in care traim noi romanii. Diferentele de pret sunt mult, mult mai mari si am sa explic imediat folosind chiar exemplele date in articol.
Se spune in articol ca salariul minim in Germania este de 1360 euro pe luna, asadar 1360 de ” unitati” sa le spunem. In acelasi timp , in Romania , cam la 1360 de lei , adica tot de ” unitati ” este salariu mediu de aceasta data si nu minim dar folosim mediu pt a face mai usoara comparatia. Si ne oprim aici fara sa mai facem transformarea in euro si vom avea urmatoarele rezultate:
Germania lapte 0,59 unitati / litru
Romania lapte 3,29 unitati / litru
Germania iaurt 0,29
Romania iaurt 2,69
Germania cremvursti 1,79
Romania cremvursti 14,99
Si exemplele pot continua pt produsele care se produc si la noi in tara si nu sunt importate pe euro cum este cafeaua spre exemplu unde trebuie facuta transformarea pretului in euro si apoi comparat pret euro
In Germania cu pret euro in Romania.
Sa revenim la preturile comparative de mai sus. In pretul unui produs intra diverse costuri iar o pondere mare o au costurile salariale. Cumva cei care lucreaza in industria alimentara din Romania au salarii de mii de euro??!?!! Pt ca asa inteleg din comparatiile de mai sus daca de aceasta data transform din lei in euro costurile cu salariile ar fi direct proportionale ca in Germania si atunci ar castiga si muncitorul roman cat castiga si muncitorul german ( cu aproximatie, nu luam in calcul acum si productivitatea si conditiile specifice de piata etc). La asa diferenta mare de pret castiga si producatorul si comerciantul si intermediarii si statul si …angajatul. Sau angajatul este sarit din schema , adica noi cei multi…?!?
Stiu , in costuri mai intra transportul ( de fapt doar combustibilul) , care se face in euro , pt ca asa trebuie sa fim ”aliniati ” la piata mondiala , dar ponderea in pret nu este atat de mare , altfel nu ar mai fi rentabil nici pt nemti , nici pt romani. Ar mai fi de mentionat si costul diverselor materii prime pe care nu le putem produce in Romania si suntem nevoiti sa le calculam in euro. Una peste alta sper ca s-a inteles algoritmul de calcul.
Idee este ca pt 10 oua se plateste in Germania 1 euro iar in Romania 6 lei. In Germania lucratorul angajat in acea ferma ia 1360 de euro intr-o luna iar in Romania 1360 de lei. Pretul corect ar trebui sa fie 1 leu pt 10 oua, la asa salariu. Daca majoritatea costurilor unui produs fabricat in Romania nu contine Costuri in euro, (mai putin combustibilul dar nu transportul in ansamblu caci soferul care efectueaza cursa nu este platit cu 1360 de euro/luna), de ce pretul de vanzare este echivalat cu preturile in euro din tarile bogate din vest.
Din pacate nu stapanesc termeni de economie, macroeconomie , contabilitate ca sa fiu cat mai explicit si cat mai la subiect dar sper ca a fost inteles algoritmul de calcul.
Cred ca am putea avea salarii mult mai mari dar nu se doreste. Marii ”afaceristi” de la noi cunosc toate aceste aspecte dar fiind implicati si in politica fac tot posibilul sa mentina un salariu minim la 210 euro ca sa fie castigul pentru ei cat mai mare posibil. Iar noi cadem in aceeasi capcana tot timpul : ”- Cat e litrul de motorina ? – Pai e 4,7 lei. – Aaa, pai e bine, la fel e si in Germania ,1 euro si inca putin . Suntem bine, suntem la nivelul vestului”
Cu respect , FB.