vineri, octombrie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cosumati cafea la ibric, e cea mai sigură! De ce cafeaua espresso poate fi periculoasă

Specialistii ne sfatuiesc sa preparam cafeaua la ibric, aceasta fiind cea mai sigura pentru consum. Cafeaua tip espresso preparată acasă poate fi contaminată cu bacterii sau mucegaiuri dacă regulile de igienă nu sunt respectate clar.

Astfel, doctorii şi specialiştii din industria cafelelor spun că un aparat de espresso trebuie curăţat cu mare atenţie şi dezinfectat. Astfel, un proprietar de cafenea, Paul Licşor, spune că aparatul de realizat espresso trebuie curăţat într-un anumit fel.

Trebuie şters cu o cârpă specială şi nu clătit aşa cum mulţi sunt tentaţi. Acasă nimeni nu curăţă aparatul, noi o facem în fiecare seară, a spus Licşor. Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective, a precizat şi Adrian Marinescu, medic infecţionist pentru Digi24, citat de adevarul.ro

Majoritatea oamenilor care îşi prepară cafeaua la espressorul de acasă nu sunt însă conştienţi la riscurile pe care le presupune acest lucru. Cea mai sigură metodă de preparare a cafelei este la ibric, spun doctorii.

Majoritatea aparatelor de cafea, indiferent că sunt espressoare sau cafetiere tradiţionale, conţin niveluri ridicate de bacterii şi mucegai, motiv pentru care trebuie să fie acordată o atenţie sporită atunci când sunt curăţate, potrivit the star.com.

Lisa Yakas, de la National Sanitation Foundation din SUA, spune că aceste aparate electrocasnice sunt relativ sigure pentru consumatori, atât timp cât aceştia respectă recomandările producătorilor privind curăţarea lor.

Totuşi, fără o curăţare de rutină, acestea pot favoriza apariţia bacteriilor şi a mucegaiului.

Yakas a spus că rezervorul de apă al aparatelor de cafea poate deveni unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie, dacă nu este curăţat regulat. De asemenea, zona din jurul aparatelor de cafea poate să conţină mulţi germeni, la fel şi mânerul cănii termorezistente. La espressoare, cei mai mulţi germeni pot apărea în partea superioară a aparatului, unde de obicei oamenii pun dozele de cafea. Cănile de cafea folosite la birou, mai ales cele utilizate de mai multe persoane, pot adăposti germeni, inclusiv E. coli şi materii fecale, potrivit unui studiu din 1997. De vină ar fi şi bureţii folosiţi pentru spălarea acestora.

Foarte interesant și..  InfoAlert! Rușii ar putea ataca și Republica Moldova

Un studiu realizat în 2011 de fundaţie a descoperit că 50% dintre rezervoarele analizate conţineau mucegai sau bacterii.

Potrivit Administraţiei pentru alimente şi medicamente din SUA, mucegaiul dezvoltat pe alimente poate provoca sensibilizarea persoanelor cu alergii şi chiar apariţia infecţiilor.

Yakas recomandă golirea completă a apei nefolosite din rezervor şi scoaterea capacului, pentru ca acesta să se poată usca, bacteriile şi mucegaiurile fiind iubitoare de umiditate.

Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, spune că zonele din companii dedicate pauzelor de cafea pot adăposti mai multe bacterii decât toaletele, în cele mai multe clădiri de birouri.

Gerba şi Yakas spun că aparatele de cafea sunt suficient de fierbinţi pentru a distruge majoritatea germenilor, dar acest lucru nu ar trebui să înlocuiască o curăţare şi detartrare regulată temeinică. De asemenea, oţetul folosit în mod tradiţional la detartrare, este eficient în ceea ce priveşte curăţarea, dar nu este un dezinfectant.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.