sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

CTP, atac fără menajemente la Moise Guran. „Regret orice vorbă schimbată cu acest individ”

Cristian Tudor Popescu a pus tunurile pe fostul său coleg de la Europa FM, Moise Guran. CTP s-a legat de un text din 2014 al lui Guran, în care Moise a făcut apologia intervențiilor dure ale statului român, atât în 1866, la rebeliunea de la Iași, cât și răscoala țărănească de la 1907 și Revoluția Română din 1989.

În articolul cu pricina, scris de Moise Guran pe blogul personal, pe 14 aprilie 2014, jurnalistul arată că începând din 1866, la rebeliunea de la Iași, montată tot de agenți ruși, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma și țărani înfometați, și orășeni manipulați, și anticomuniști cinstiți. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat.

În fața acestor afirmații, CTP nu s-a ferit să îi critice judecata lui Guran: „Revolta antiunionistă de la Iași, „montată de agenți ruși”, e o zicere demnă de un istoric de bodegă sau de România TV, întrucât nu există dovezi luate în seamă de istorici serioși în legătură cu așa ceva.

Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție”, a spus Popescu.

Jurnalistul a izbucnit când a fost însă vorba de Revoluția de la 1989: „Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată.

Foarte interesant și..  Vă pare rău de vremurile dinainte de Revoluție?

Mouse Guran a spus că interpretările potrivit cărora el ar fi justificat uciderea de civili români de către Armata Română în timpul Revoluției din 1989 sunt răutăcioase.

Am primit un pumn în plex. Articolul era în contextul invadării Ucrainei de către ruși, articolul era despre state slabe care nu știu niciodată când le-a lovit atunci când Rusia intervine. Enumerarea ține de controversa istorică, dar precizez că opiniile în ceea ce privește diferite evenimente istorice, mai bine sau mai puțin documentate, sunt libere. Poate opinia mea de atunci a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta este o interpretare răutăcioasă, pur și simplu, a spus Moise Guran la Deșteptarea, care a subliniat că ”ar dezbate oricând” din nou cu Cristian Tudor Popescu.

Cu toate acestea, și-a încheiat comentariul cu următorul mesaj: ”Să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu!”

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.