Connect with us

Agricultura si economie

Cum a reacţionat un fermier austriac atunci când a gustat pentru prima dată brânză românească

Published

on

Un fermier austriac umblat în lume, cu o afacere de familie prosperă într-o mică localitate din Alpi numită Tiefgraben. Johann Fischhofer credea că le-a văzut și mai ales le-a gustat pe toate în materie de brânză, mai ales de brânză maturată. Și, totuși, cu siguranță, despre vizita unui grup de fermieri din România se va vorbi mult timp de acum încolo în exploatația de vaci de lapte a familiei Fischhofer.

În Alpi, brânza este regină. Nu pleacă din ferme cu mai puțin de 13 euro kilogramul dacă respectă rețeta tradițională, iar pentru producătorii austrieci, este mândrie locală. Poate de aceea reacția unui fermier care a gustat prima dată brânză maturată din România valorează milioane. Milioane de euro, zeci, chiar sute de milioane de euro – cam cât ar trebui să fie valoarea exporturilor de brânză românească dacă am avea aceeași deschidere pe piață cum au producătorii din Alpi.

Astfel, deși scopul vizitei în Austria a fost acela ca fermierii români să învețe cum să facă brânză maturată, în final, austriacul a fost cel care a trăit experiența vieții lui. În cadrul vizitei la mica unitate de procesare din Tiefgraben, Johann Fischhofer a avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, un fermier din Covasna a scos din „traistă” trei sortimente de brânză maturată realizate după o tehnologie elvețiană „adaptată” cum numai noi românii ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat „omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată. Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici un chip să își mascheze surprinderea.

„Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum, este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar gustul este unic. Nu știam că românii fac o brânză așa de bună. Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”, a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea lui vizavi de brânza pe care a degustat-o.

Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa, așa cum mai demult confirma și prințul Charles, un susținător al Transilvaniei.

Iar la finalul vizitei, probabil atât fermierul din Tiefgraben, cât și grupul de fermieri din România au rămas cu o dilemă: dacă noi facem brânză mai bună, de ce vesticii sunt lideri pe piață, iar noi ne lovim mereu de piedici și șicane pe piețele din UE?

RECOMANDARE
E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019

Sursa: agrointel.ro

loading...

Agricultura si economie

E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019

Published

on

By

Bugetarii au intrat in colimatorul Guvernului care a inghetat anumite drepturi ale acestora pentru anul 2019. Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi alte facilităţi băneşti acordate bugetarilor, astfel încât aceştia se vor bucura în 2019 doar de majorarea salariului minim pe economie, nu şi de creşterea sumelor pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi plafonat valoarea indemnizaţiilor. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în articolul 6 al Ordonanţei. Acelaşi act normativ stabileşte şi că orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate cu zile libere.

„Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în documentul citat.

Citeste mai mult: adev.ro/pkgbrl

RECOMANDARE
E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***