joi, februarie 29, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum acţiona un escroc notoriu prin metoda „la noapte se schimbă banii“. Suma uriaşă furată unui bătrân

Curtea de Apel Timişoara a emis sentinţa finală într-un dosar de înşelăciune în care a fost trimis în judecată un escroc specializat în metoda „la noapte se schimbă banii”. După escrocheriile din România, hoţul român a fugit în Anglia, unde a comis mai multe furturi. Doi ani de închisoare. Atât a primit Titus Jelea (66 de ani), un recidivist cu un trecut infracţional foarte bogat, trimis în judecată pentru că a înşelat un bătrân prin metoda „la noapte se schimbă banii”.

Jelea a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş pentru că în 25 ianuarie 2018, ajutat de un complice, l-a înşelat pe un bătrân de 80 de ani din localitatea Cuptoare, de la care a furat 80.000 de lei. Potrivit rechizitoriului, Jelea s-a dus în Cuptoare cu o maşină KIA Carens înmatriculată în Marea Britanie, unde a mers acasă la un bătrân în vârstă de 80 de ani căruia i-a spus că urmează să se schimbe banii şi dacă are bani în casă, el îl poate ajuta să îi schimbe întrucât are cunoştinţe la bancă. Profitând de naivitatea bătrânului, escrocul i-a spus victimei să îi dea banii cât mai repede pentru că la ora 14.00 închide la bancă. În momentul în care bătrânul i-a pus lui Jelea 80.000 de lei pe masă, escrocul s-a făcut nevăzut. Ancheta avea să scoată la iveală că bătrânul din Cuptoare nu este singurul înşelat de Jelea prin metoda „la noapte se schimbă banii”, în capcana escrocului căzând şi alţi bătrâni.

Ancheta declanşată după cazul de la Cuptoare avea să scoată la iveală că după escrocheriile prin metoda „la noapte se schimbă banii”, Jelea a fugit în Marea Britanie. Arestat şi trimis în România, Titus Jelea a fost condamnat de Judecătoria Caransebeş la doi ani de închisoare pentru escrocheria de la Cuptoare. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara, iar celor doi ani li s-au adăugat 2.000 de zile rămase de executat după ce Jelea a fost eliberat condiţionat din închisoare, unde a ajuns tot pentru furturi. „Curtea apreciază ca foarte gravă fapta inculpatului, care, deşi a fost condamnat de foarte multe ori pentru infracţiuni contra patrimoniului şi se afla în termenul de supraveghere a unei liberări condiţionate, s-a prezentat la domiciliul unei persoane care din cauza vârstei avea discernământul uşor diminuat, şi i-a spus că vine din partea unei bănci pentru a-i schimba bancnotele cu unele noi, întrucât cele pe care le deţine victima nu vor mai fi valabile, şi astfel a reuşit să-şi însuşească de la persoana vătămată suma de 77.510 de lei, 250 de euro şi 100 de dolari. Văzând şi că după săvârşirea faptei inculpatul a fugit în străinătate, fiind extrădat după arestarea sa de către autorităţile britanice, precum şi faptul că nu a plătit niciun leu din prejudiciu, Curtea apreciază că inculpatului i se putea aplica o pedeapsă orientată spre maximul special, astfel că este nefondat apelul acestuia privind cuantumul pedepsei aplicate”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Foarte interesant și..  Uitati-vă bine la ei! Se pregătesc să conducă lumea

Titus Jelea, un hoţ ajuns vedetă în Marea Britanie

După escrocheriile date în România prin metoda „la noapte se schimbă banii”, Titus Jelea a fugit în Marea Britanie. Acolo a continuat furturile, iar în toamna anului 2018 a fost condamnat la doi ani şi jumătate după ce a recunoscut comiterea a şapte furturi. Potrivit gazetaderomania.co.uk, una din victimele lui Jelea din Marea Britanie a fost o femeie care a scos 500 de lire sterline de la o bancă din Accrington. Jelea a urmărit-o până în faţa casei sale, iar după, i-a spus că a scăpat o monedă pe jos, profitând de neatenţia femeii, românul i-a luat portofelul cu bani din plasă. Într-un alt caz, Jelea a stropit cu ketchup un pensionar, iar după i-a spus că sângerează. Bărbatul a vrut să îi distragă atenţia pentru a-i fura carnetul de cecuri. Potrivit Daily Mail, Jelea a fost arestat în Marea Britanie după ce a fost prins cu ajutorul unui fost primar. Potrivit sursei citate, Paul Barton, fost primar în Hyndburn era la un festival gastronomic, Accrington Food Festival, când l-a observat pe Jelea cum vânează poşetele participantelor la festival. Fostul primar l-a convins pe Jelea să facă împreună o poză „relaxată”. Fotografia s-a dovedit a fi decisivă în a demonstra prezenţa lui Jelea la festivalul gastronomic la care s-au comis mai multe furturi

Citeste mai mult: adev.ro/qaj0ip

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.