marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cei mai bătrâni arbori din lume

Martori ai schimbărilor climatice, războaielor şi altor vitregii, cei mai bătrâni arbori de pe Terra pot fi admirați în câteva imagini.

1. Methuselah, pinul din Munţii Albi ai Californiei, reprezintă cel mai vechi organism non-clonat de pe Pământ. Are vârsta de circa 4.841 de ani. Denumirea sa are conotații biblice, Methuselah fiind omul care a trăit cel mai mult. Un exemplar mai vechi, numit Prometeu(4900 de ani) a fost tăiat în anul 1964, cu permisiunea Serviciului Forestier al SUA.
 2. Sarv-e Abarqu Numit şi „Zoroastrian Sarv”, are  25 de metri înălţime şi este un chiparos din Iran. Trăiește de cel puţin 4.000 de ani și a fost declarat monument naţional iranian.

 3. Llangernyw Yew, exemplar de tisă dintr-un cimitir din Wales, Marea Britanie, are aproape 4.000 de ani.

4. Alerce reprezintă Fitzroya cupressoides, o specie de arbori din munţii Anzi. Cel mai vechi are 3640 de ani.

5. Senatorul, chiparos gigantic din Big Tree Park din Florida este de 38 m înălţime şi circa 3.800 de ani.

6. Patriarca da Floresta,exemplar din specia Cariniana Legaliscreşte în Brazilia și estimează că are aproximativ 3.000 de ani. Arborele este considerat sacru.

7. Măslinul din Vouves (I. Creta) este unul din cei şapte măslini din bazinul Mării Mediterane estimaţi a avea între 2.000 şi 3.000 de ani. E încă pe rod.

8. Jōmon Sugi, specie de cryptomeria este cel mai mare conifer din Japonia, având 25 m înălţime. Se află într-o pădure de pe insula Yakushima. Inelele sale indică că ar avea cel puţin 2.000 de ani.

9. Castanul celor o sută de cai. Se află pe Muntele Etna din Sicilia, este cel mai mare şi cel mai vechi castan cunoscut în lume. Ar avea între 2000 şi 4000 ani vechime. Copacul se află la doar 5 kilometri de craterul Vulcanului Etna. Legenda spune că 100 de cavaleri au fost prinşi într-o furtună puternică şi s-au adăpostit cu toţii sub coroana unui copac masiv.

Foarte interesant și..  Tu ce vezi? Psihologii afirmă că doar o minte de GENIU sesizează că în imagine nu este o broască


10. Generalul Sherman  Este un sequoia de 83 m înălțime, cu o vârstă cuprinsă între 2.300-2.700 de ani. Se află în Sequoia National Park din California. Se consideră a fi cel mai mare copac din lume.

Sursa: adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.