sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum arăta malul Mării Negre în urmă cu un secol? Plajele Duduia, Tataia şi Domniţa Ileana erau cele mai căutate

În trecut, să ajungi la țărmul Mării Negre, necesita mult timp, iar plajele purtau denumiri care acum ni se par ciudate. La finele anilor 1800, acesta era traseul spre mare al bucurestenilor: de la Bucureşti la Giurgiu  se mergea cu trenul, apoi cu vaporul până la Cernavodă. De acolo, oamenii urcau în tren până la Constanța.

În portul Tomis, la început de secol XX, Duduia şi soţul ei amenajează o plajă cu cabine separate pentru bărbaţi şi femei. Ea (DUDUIA) vindea bilete, închiria vestiare, şezlonguri şi umbrele. Și aşa a rămas numele plajei.

Mai târziu, plaja îşi schimbă denumirea în Golful Delfinilor, iar apoi în Golful Pescarilor.

Plaja Tataia se transformă, în perioada interbelică, într-una dintre cele mai populare plaje din Constanța, alături de plajele Duduia și Modern.

O publicație din acea vreme scria despre aceasta parte de litoral  „E plaja Tataia, amenajată cu multă îngrijire. Are cabine de zid şi o potecuţă pitorească coboară din parcul cu acelaşi nume la mare. Multă lume o frecventează“.  

Legenda spune că numele acestei plaje vine de la un bătrân singuratic ce trăia aici pe la începutul veacului trecut, într-un bordei, foarte aproape de malul mării. Nimeni nu îi știa povestea, de unde venise și cum îl chema, dar mulți cumpărau guvizii prinși zilnic sau scoicile adunate de el… 

Treptat, vecinătățile bordeiului au început să se aglomereze, dar pe Tataia nu îl deranja prea tare acest lucru. Ba chiar mai stătea, uneori, la taifas cu birjarii ce veneau din centru și făceau popas pentru turiști, înainte de a-i duce la Mamaia. Într-o zi, Tataia trecu în lumea celor drepți. Bordeiul său se strică în dese furtuni, dar plaja care îi luă numele bătrânului a rămas acolo, pentru constănțeni. (Petre Covacef – „Povestea Farului Genovez“)

Foarte interesant și..  Formula energiei ieftine. „Invenția mea ar scoate petrolul din ecuația de transport“

Plaja Wartanoff  a fost extinsă si a devenit Plaja Domniţa Ileana (după numele fiicei lui Ferdinand I).  După apariţia Plajei Modern, Domniţa Ileana dispare şi îi ia locul Plaja Treci Papuci.

Sursa:a1.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.