marți, decembrie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Istoria sosirii țiganilor în România. „Poporul român a primit întotdeauna cu dispreţ acest neam“

Țiganii, numiți în prezent rromi, nu au trăit mereu pe teritoriul României. Astăzi ei reprezintă urmașii celor veniți din India (și de pe teritoriul actual al statului  Pakistan). Au sosit în ţările romanești în urmă cu 600 de ani. Timp de cinci secole au fost robi ai boierilor, domnilor sau mănăstirilor. Românii i-au acceptat pentru că reprezentau forţă de muncă ieftină şi cunoșteau meserii.

Nu se știe cu precizie momentul venirii lor în ţările române, dar după atestările documentare se ştie că țiganii conviețuiau alături de români încă din secolul al XIV-lea.

Părerea majorității istoricilor este aceea că locul de origine al țiganilor a fost India. Trăiau în nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului, fiind reprezentanți ai castei Ksatriya a rajpuitilor. Clanul a pribegit prin ţinuturile arabe şi turce, iar apoi prin cele europene. Țiganii au mai migrat în Iran si în Asia mediteraneană.

În secolul al IX-lea ajungeau în Imperiul Bizantin. Până în secolul al XIV-lea, au pătruns în sud-estul şi centrul Europei.

„Revărsarea asupra Europei s-a făcut cu încetul, folosindu-se mai multe căi, drumuri de penetraţie, opriri, etape. Unele dintre aceste etape s-au prefăcut cu timpul în adevărate patrii, ca de exemplu Grecia, Bulgaria, România”, se precizează în monografia etnică ”Ţiganii din România”, scrisă de Ion Chelcea în anul 1944.

Alexandru I. Gonţa,  consideră că ţiganii au sosit în Câmpia Română odată cu pecenegii şi cumanii, prin secolele al XI-lea – al XII-lea. În Ţara Românească, ţigani erau robi, alături de tătari, iar în Moldova, prezenţa lor este atestată mai întâi în anul 1414, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

Documentele din Ardeal în care sunt pomeniți țiganii datează din anul 1423, de pe  vremea regelui Sigismund. Țiganii  din spațiul românesc trăiau în preajma curţilor boiereşti, a mănăstirilor sau la marginea târgurilor, având statutul de robi.

Istoricii i-au împărţit pe ţigani în nomazi şi sedentari, iar după meseriile practicate, erau zlătari, rudari sau căldărari.

Robi sau călăi aveau ca principale „virtuţii” furtul şi lenea

Istoricul J. Lebprecht scria că în Transilvania țiganii se împart în două categorii: ”aceia cu domiciliul stabil, care se ocupa in parte cu agricultura, parte cu meșteșuguri si mai ales cu fierăria, iar o parte își scot traiul din lăutărie, progresează bine si duc o viață liniștită, apoi sunt țiganii de șatră, care nu sunt stabili si cutreiera toata tara”. Călătorii străini își amintesc de etnia de groază care fura copiii şi caii românilor. De temut erau „netoţii”, ţiganii fără meșteșug, fără locuințe sau  corturi care rătăceau prin ţară şi făcea jafuri şi crime.

Domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, scria că în timpul domniei sale ţiganii erau prezenţi în număr foarte mare în toată ţara: „Ţiganii sunt împrăştiaţi în toată ţara şi nu e boier că să nu aibă mai multe familii de ţigani, supuse lui. De unde şi când a venit acest neam de oameni în Moldova, nici ei nu ştiu şi nici analele noastre nu o spun. Întrebuinţează o limba care este obişnuită tuturor ţiganilor din aceste părţi şi este amestecată cu multe cuvinte curat greceşti şi cu multe chiar persane. Altă meserie, afară de fierărie şi arămărie, cu greu au. Natură li-e aceeaşi că şi în alte ţări, au aceleaşi moravuri şi supremă lor virtute şi diferenţa specifică este furtul şi lenea”.

Se pare că țiganii au fost tolerați în România mai ales din raţiuni economice. Mâna de lucru gratis a robilor ţigani ar fi fost motivul pentru care etnia a fost bine tolerată în zonă. Ţiganii au fost, de asemenea, favorizaţi, şi datorită meseriilor de căldărari sau lingurari pe care le cunoșteau şi pe care valahii nu le stăpâneau.

În ciuda faptului că i-au tolerat de la prima apariţie, românii de acum sute de ani au privit etnia ţiganilor cu dispreţ. „Poporul român a primit întotdeauna cu dispreţ acest neam, faţă de care nu are decât cuvinte de sarcasm usturător. El merge aşa de departe încât definește pe ţigani în afara noţiunii de om: «Nici salcia nu-i ca pomul, nici ţiganul nu-i ca omul». Moldoveanul îl îndepărtează spunând: «Țiganu şi d-a-nălghi, moldovean tot n-a hi». Alte sentimente la adresa ţiganilor îi caracterizează: «Ţiganu să fie cât de bogat, până n-a cere, nu-i sătul!»”, afirma  în monografia etnică ”Ţiganii din România”, Ion Chelcea în 1944.

Foarte interesant și..  O fetiţă de 6 ani şi-a reîntâlnit soţul dintr-o viața anterioară. Fenomen real și chiar verificabil de posibilă reîncarnare

Dispreţul românilor faţă de ţigani a fost constatat şi de călătorii prin ţările româneşti. Despre atitudinea românilor faţă de ţigani W. Wilkinson scria: „Cu toate că ţiganii alcătuiesc o parte însemnată a comunităţii, ei sunt priviţi cu cel mai mare dispreţ de către ceilalţi locuitori că care, într-adevăr, se poartă cu ei puţin mai bine decât cu animalele şi epitetul insultător de hoţ sau oricare altul echivalent ar putea fi tolerat mai uşor decât acela de ţigan”.

Sursa:m.adevarul.ro

Articole asemănătoare

20 COMENTARII

  1. De 600 de ani o parte s-au adaptat modului de viata, s-au amestecat cu romani sau s-au romanizat. Acum numim tigani ce a ramas si nu s-a integrat.

    • Sau integrat 90 la Suta . Problema care a ramas: ca tigani sau integrat Si Romani sau dezintegrat . Dovada este vie tigani majoritatea ai migrat an altr state pentru o viata mai buna Si romani ancet ancet pleaca Si ei dupa ei. Si atunci ma anteb Cinea fost primu Ou sau Gaina..??. Si Daca dati istoria anapoi veti vedea ca toti presedinti din trecut aveau linia genealogica din tigani. Ce va rog facetiva putin timp si documentativa findca veti afla foarte multe lucruri adevarate ce ascunde istoria. Singuru care este de cu totu alta nationalitate este actualu presedinte.

        • ….ce inseamna la tine ?…5%…7%…2% ??…sa fim seriosi …tiganu-i tigan si-n ziua de Paste !…tiganului daca-i dai de luni pana sambata pomana ( bani )…si nu-i dai si duminica …esti un nemernic !…romi ?…numai niste cretini au facut asa ceva …sa-i numeasca romi …TIGANI …astia sunt si vor exista in continuare …….probabil si tu esti tiganca …si normal …iti aperi neamurile …sunt si printre ROMANI scursuri…dar nu se compara …ai vazut tigan sa-si cumpere bilet pe Ratb ?…du-te in cartiere …gen ..Zabrauti …Livezilor …Amurgului…si sa-mi spui cati platesc lumina , apa , gunoiul ??…sa plece inapoi in India …asta-i parerea mea .

  2. Onestitatea , buna cuvinta , bunul simt , nu tin de etnie !
    In cei 6-700 de ani , multi tigani sau integrat , astfel incat intre ei si majoritarii demni de respect , nu exista nicio diferenta!

  3. 1. Tiganii sunt eterogeni ca origine. Se pare ca in Romania sunt 27 de triburi apartinand “etniei” tiganilor In Romania sub termenul de tigan sunt acceptati:

    a.- urmasii meseriasilor adusi de imperiul otoman din Asia Mica pentru nevoile Imperiului Otoman, tigani ce nu au nimic comun cu populatia nomada punjabi ajusa in Romania si care nu se revendica ca fiind rromi. Ex.: cocalari, spoitori, fierari, caramidari, caldarari, rudari, gabori, argintari, etc

    b.- populatia nomada punjabi, cei marginalizati in societate datorita furturilor, pornita din nord-vestul peninsulei India (Punjab fiind impartit intre Pakistan si India) – teritoriul pe care se afla acum Pakistanul. Aceasta este adevarata populatie rroma. Si-au atribuit titlul de Satra in Romania, Khatri fiind o castă in nordul subcontinentului indian . Khatris din India erau forme de organizare asemanatoare breslelor la noi. Khatris din care provin tiganii ce au migrat la noi din India provin din regiunea Punjab si se ocupau teserea de sari, scribi si apoi cu comertul in perioada stapanirii mongole asupra Indiei. Khatri devenind chiar formatie de lupta cand interesele tribului o cereau. Unii membri ai Khatry s-au dovedit a fi foarte buni luptatori si au ajuns in solda Imperiului Mongol.

    Rrom in limba punjabi inseamna camera si jipsi inseamna tigan. O parte a membrilor apartinand Khatry au inceput sa fure in interiorul tribului si au fost exclusi din trib. Acesti exclusi, fiind marginalizati, au fost nevoiti sa migreze spre locuri unde nu li se cunostea naravul si puteu sa fure mai usor.
    Aceasta populatie migratoare a ajuns in Romania:
    b.1. – traversand Imperiul Bizantin
    b.2.- o alta ramura a migrat prin nordul Marii Negre. Aceasta populatie, sosita prin nordul Marii Negre, a dat chiar si un domnitor al Moldovei (Razvan) care, conform istoriei, era tigan si nu rom.
    Ion Iliescu avand bunicul ca membru al acestei etnii a hotarat ca toti tiganii sa se numeasca romi. Acest termen de rom a fost puternic sustinut de Petre Roman si Mugur Isarescu.

    c.- populatie nomada venita din nordul Africii prin sudul Europei – localizata in Transilvania

    2. Consacrarea termenului termenului de rrom este menita sa introduca dubii asupra originii populatiei majoritar romane aflata pe teritoriul vechii Dacii.
    3. Sunt interese contrare poporului roman, interese care incearca sa acrediteze ideia ca Romania este tara romilor si nu a romanilor. Numai in Romania, in opozitie cu ce se intampla in restul Europei, se forteaza introducerea termenului de rrom desi nimeni nu pronunta r dublu. In alte tari tiganii sunt cunoscuti sub diferite denumiri, dar numai ca rromi nu sunt cunoscuti:
    albaneza – cigan, armeana – gipsy, afrikaans – gipsy, azera – qaraçı(in opinia mea termenul qaraçı este un toponim), belorusa – tiganski,bosniaca – ciganski, bulgara – ciganin, catalana – gitano, ceha – cikan, creola haitiana – gipsy, croata – cigan, daneza – gipsy, engleza – gypsy, estona – muslane, filipineza – gipsi, finlandeza- mustalainen, franceza – gypsi, germana – zigeuner, greaca – giftos, gruzina- gypsy, hindi – jipsy, irlandeza – gypsy, islandeza – gypsi, italiana – gypsy, kannada – jipsi, letona – čigānu, lituaniana – čigonų, macedoneana – ciganska, magyara – cigány, malteza – gypsy, norvegiana – gypsy, olandeza – zigeuner, poploneza – cygan, portugheza – cigano, punjabi – jipsy, romana – tigan, rusa – tiganski, sarba – tiganski, slovaca – cigán, slovena – gypsy, spaniola – gitano, suedeza – gypsy, turca – Çingene, ucraineana – tiganski.

  4. O parte dintre tigani au ajuns din nordul Africii prin Spania. Erau buni ciorditori, meseriasi si buni luptatori.
    O uniune de triburi tiganesti au cucerit Viena in secolul 16. O parte dintre tiganii veniti din Nordul Africii s-au stabilit in Transilvania.

  5. În articol W. Wilkinson afirmă că: „Cu toate că ţiganii alcătuiesc o parte însemnată a comunităţii…”. Întradevăr, dintre țările europene în România trăiesc cei mai mulți țigani. De ce le place aici ? Rămâne de explicat și faptul de ce în occident cei mai mulți cerșetori (aprox. 90%) sunt țigani români ?

  6. Pt. Ravi: Numai prostii scrii! Si nici nu cunosti mare lucru,pralea -ca s-ar putea SA fim neamuri!Romanii cand au colonizat Dacia au trimis „cei mai buni romani” din inchisori .Vezi teoria lui Jirinovschi ,privind formarea poporului roman ,care a durat 700-800 Ani!Daca facem o statistica in último 30de ani romanii au depasit cu mult romii la furturi,jafuri,si crime in Europa.Asa ca din pacate avem destule asemanari.Problema e statul roman,care are obligatia de a asigura un trai decent tuturor cetatenilor romani -conform art.35 din Constituir !Obligatia pe care o ignora .

  7. ”Kshatriya” a fost CASTA RĂZBOINICILOR (nobililor)! E o contradicție serioasă între acest statut și cel de meseriași pricepuți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.