joi, decembrie 5, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum a fost distrusă economia României? Dispariția fabricilor, uzinelor și a locurilor de muncă, după perioada comunistă, a determinat migrarea masivă peste hotare

Perioada comunistă, de mulți hulită, caracteriza România ca țară cu o mulțime de fabrici şi uzine în care se lucra. Românii nu duceau lipsă de locuri de muncă, iar economia era înfloritoare. Este de asemenea cunoscut faptul că multe produse (mai ales cele alimentare) erau raționalizate, in ultima perioadă a regimului.

Ce întâmplat cu brandurile comuniste ale Iaşiului?
Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete au ajuns istorie. Sistemul capitalist a pus la pământ coloşi industriali cu zeci de mii de angajaţi şi cifre de afaceri ameţitoare. Coloşi ca Fortus, Tepro, Nicolina sau Terom au fost devalizaţi după 1990 prin privatizări păguboase. În ciuda multiplelor anchete declanşate de procurori, niciuna dintre uriaşele ţepe economice trase la Iaşi nu s-a terminat cu condamnări penale.

Fabrica clujeană Ursus se transformă în complex imobiliar

Fabrica de bere «Ursus», unul dintre simbolurile oraşului, şi-a închis porţile în 2010, la câţiva ani după ce a fost cumpărată de un gigant mondial, SAB Miller. Compania a vândut terenul ginerelui lui Ioan Rus, care a clădit aici locuinţe şi birouri.

Bazele fabricii Ursus au fost puse din 1878 şi, în deceniile ce au urmat, la Cluj s-a aflat unul dintre cei mai importanţi producători de bere din ţară până în 2010, când proprietarul, compania SABMiller, a decis oprirea producţiei şi transferarea acesteia la Buzău Braşov și Timişoara.

Industria Timişoarei avea întreprinderi comuniste, care însă au căzut în mâinile şmecherilor din democraţie

În ciuda tranformărilor care au cuprins România după 1989, Timişoara a rămas unul din oraşele care s-au adaptat foarte bine noilor cerinţe.   Industrializarea Timişoarei a început în perioada autro-ungară. Prima fabrică a fost înfiinţată imediat după eliberarea Banatului de sub dominaţia otomană, în 1718. Este vorba de cea mai veche fabrică de bere de pe teritoriul de azi al României. În 1728 se înfiinţează fabrica de tutun, iar apoi se deschid fabrici din toate ramurile. Toate se ridicau pe malurile canalului Bega, pentru că transportul produselor se făcea pe apă.

Foarte interesant și..  Mama Cristinei Țopescu locuia în București. De ce nu și-a sunat fiica în noaptea de Anul Nou

În prezent foarte puține întreprinderi au rezistat. Multe și-au schimbat profilul de activitate sau au fost închise.

Fără strategii de marketing şi cu multe slujbe sociale, aşa îşi duceau zilele fabricile bistriţene în perioada comunistă

Unele dintre fabricile bistriţene fondate în perioada comunistă încă mai sunt în picioare, reuşind chiar să se impună pe piaţă. Potrivit economiştilor însă situaţia de atunci nu semăna deloc cu ce se întâmplă astăzi. Înainte de Revoluţie nu existau strategii de marketing, producţia era „exagerată”, iar slujbele sociale reprezentau o parte importantă din industrie.

Citește mai mult la: gandeste.org

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.