joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum se trăia în Arabia Saudită înainte ca aici să fie descoperit petrolul

Arabia Saudită este cea mai mare țară din Peninsula Arabă și cea mai mare țară arabă din Asia de Vest. Arabia Saudită face parte din G20 – grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii, însă înainte de descoperirea petrolului viața era total diferită în această țara.

Locuită din mileniul I î.Hr. de triburi arabe care au întemeiat mici regate efemere, Peninsula Arabică a fost unificată pentru prima dată, între 630 și 635, de Mahomed, întemeietorul Islamului.

Articolul Cum era viața în Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului apare prima dată în DespreLume.ro.

Din acest loc au pornit cavalerii arabi care au răspândit noua religie prin Africa de Nord până în Spania, iar în Asia până în inima Indiei.

Odată cu decăderea Califului Abbasid, în Peninsula Arabică au luat naștere, în secolele IX-X, mici principate feudale, care au ajuns, în secolul al XVI-lea sub suzeranitatea Imperiului Otoman, situație menținută, cu întreruperi, până în anul 1918.

Înainte de descoperirea petrolului, Arabia Saudită nu era o națiune bogată. De fapt, populația era mult mai mică decât în prezent, având un buget anual modest.

Oamenii se ocupau în principal cu agricultura şi meșteșugăritul. În orașele de coastă se ocupau cu comerțul, însă nu aveau foarte multe bunuri pentru export.

În cele mai multe cazuri, localnicii trăiau împreună cu familia extinsă în case construite dintr-un fel de lut. În contrast, cealaltă componentă a populației o reprezentau beduinii, acei arabi nomazi, care trăiau în triburi şi care mai pot fi găsiți şi astăzi în coasta estică a deșertului Arabiei.

Populația era în mare parte analfabetă, iar educația era practic la pământ.

Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

De asemenea, pelerinajele în oraşele Mecca şi Medina au reprezentat o sursă de venit din partea milioanelor de turişti care au vizitat Arabia Saudită în fiecare an.

Pe 3 martie 1938, o sondă deţinută de o companie americană a făcut o descoperire în oraşul Dhahran din Arabia Saudită. Această sondă a descoperit ceea ce avea să fie cea mai mare sursă de petrol din lume.

Foarte interesant și..  Așa se dă un Bacalaureat adevărat. Priviți! În România acest examen e "pistol cu apă"

Aşadar, Arabia Saudită stătea, la propriu, pe o avere. Această descoperire avea să schimbe radical atât din punct de vedere fizic, dar şi politic Arabia Saudită, precum şi întregul Orient Mijlociu.

În prezent, Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume.

Ţara s-a schimbat cu o viteză amețitoare, iar mulţi șeici au devenit miliardari.

Totuşi, petrolul nu este singurul element care a dus Arabia Saudită în primele 20 de economii ale lumii. Există multe exemple de ţări precum Irak, Iran sau Venezuela, care au rezerve uriaşe de petrol, însă nu se pot dezvolta în acelaşi mod.

Pe lângă petrol, este nevoie de o guvernare eficientă, orientată către performanţă şi dezvoltare. De asemenea, educaţia reprezintă o altă componentă importantă în acest sens. Toate aceste elemente au făcut dintr-o ţară săracă, într-o perioadă de circa 50 de ani, o putere economică mondială.

Investiţii pentru transformarea deşertului

După cum spuneam, conducerea eficientă a statului şi educaţia sunt factori esenţiali în dezvoltarea unui popor.

Deşi unii şeici fac cheltuieli șocante, pe produse de lux, acest lucru nu înseamnă că nu se fac investiţii. Ţara are o cu totul altă faţă nu doar în ceea ce priveşte infrastructura, ci şi dezvoltarea durabilă. Astfel, există zone întregi care în trecut erau deșerturi, care astăzi sunt oaze verzi, ce produc alimente de calitate.

Articole asemănătoare