Cum evităm veninul albinelor? Ce facem pentru a nu avea reacții alergice? - Infoalert.ro
Connect with us

Din lume

Cum evităm veninul albinelor? Ce facem pentru a nu avea reacții alergice?

Published

on

RECOMANDARE
Venitul unui cerşetor din Constanţa, pe o zi de stat „ cu mâna întinsă”. Dezvăluirile autorităţilor te vor pune pe gânduri

Sunt  insecte care pentru a se apăra au în dotare un ac veninos. Veninul albinelor poate fi prieten sau dușman. Cum ne putem feri de șoc anafilactic? Anual albinele își iau tributul de victime umane.

Veninul este un produs apicol ca și mierea, propolisul, polenul ceara, lăptișorul de matcă și apilarnilul. Reprezintă  o secreție a glandei  cu venin a albinei lucrătoare. Aparatul vulnerant (acul) cuprinde:

– ansamblul glandular: glanda acidă și glanda alcalină

– ansamblul motor: plăcuțe chitinoase care fac să avanseze acul și să se descarce veninul

– ansamblul vulnerant (acul)

Acul nu trebuie îndepărtat din piele prin smulgere cu degetele pentru că astfel injectăm venin. El se retează pe orizontală cu unghia. Albina care și-a lăsat acul în piele va muri.

Înțepăturile albinelor reprezintă un act de autoapărare. Cantitatea de venin injectată depinde de vârsta, hrana albinelor și de sezon. La o înțepătură se pot elimina 0,3 grame venin lichid.

Cele mai întâlnite situații când albinele atacă sunt: furtișagul (furtul de miere între albinele hoațe), bezmeticirea unor familii și apoi declanșarea furtișagului, deranjarea stupilor, mutarea lor, producerea de zgomote mai ales mecanice în apropierea acestora.

Specialiștii spun că albinele sunt surde, însă detectează vibrațiile. Bineînțeles deschiderea stupilor poate agita albinele. Calmarea lor se face cu fum.
De ce apicultorii poartă mască? Pentru a fi feriți de înțepături în zona feței. Ele înțeapă ochii și pot provoca pierderea vederii. Albinele sunt deranjate și de mirosuri de transpirație, deodorant, alcool, de carii dentare.

De aceea apa si săpunul sunt recomandate pentru igiena corporală a celor care umblă la stup.

In cazul în care ați fost înțepați de albine si dezvoltați o reacție alergică iată ce trebuie să aveți la îndemână:

– apă cu sare aplicată la locul înțepăturii (un tratament nemedicamentos) sau

– alcool cu propolis 10%, amoniac soluție 10%, oțet de 9o

– antihistamic administrat oral: Romergan o pastilă sau o linguriță sirop urmat de

– clorocalcin soluție 20 picături la lingura de apă, o tabletă de calciu dizolvată în apă sau lactat de calciu.

– aerius este recomandat de farmaciști

Pentru șoc anafilactic se iau măsuri dure:

– în primele 5 minute injecție intravenoasă sau intramusculară cu  Calciu gluconic soluție 10% sau  cu adrenalină  urmată de injecția cu Romergan (fenergan). Dacă reacția de șoc persistă se reia tratamentul peste 10-15 minute  În caz de șoc anafilactic se recomandă asistență medicală de specialitate.

În natură albinele înțeapă atunci când se simt atacate. Este bine să nu ne agităm atunci când este o albină în apropiere. Trebuie să plecăm de acolo. Albina devine agresivă văzând agitația noastră. Lângă stupi sunt albinele gardieni care atunci când ne apropiem prea mult ne escortă la distanță sau ne înțeapă.

RECOMANDARE
Nu sunt doar o sursă de miere. Dacă dispar albinele, rasa umană este amenințata cu extincția

Veninul albinelor  se folosește la tratarea reumatismului, a diferitelor alergii și la fabricarea unor produse cosmetice, dar este extrem de periculos pentru persoanele alergice.

Sursa: www.fermaapicola.ro, Creșterea albinelor

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Din lume

Şoferiță româncă găsită fără suflare în cabina TIR-ului său, în Italia. Avea doar 33 de ani

Published

on

By

RECOMANDARE
Kap Dwa, mumia misterioasă de peste 3,5 metri, cu două capete, cea mai ciudată descoperire de pe Terra

Gabriela Aiban, șoferiță de TIR, a fost găsită moartă, la volan, într-o benzinărie din Italia. Cel mai probabil, victima în vârstă de 33 de ani a făcut un infarct.

Gabriela era din Jibou, județul Sălaj și a fost găsită fără suflare într-o benzinărie din Italia, în cabina TIR-ului său, având capul pe volan. Tragedia s-a petrecut miercuri spre joi, 24 mai, la ora 2:00 noaptea, într-o zonă de serviciu din localitatea Imperia, situată în apropierea graniței cu Franța.

Gabriela Aiban a lucrat timp de 3 ani pe camion pentru o firmă din Ungaria iar din luna septembrie a anului trecut, s-a angajat la o firmă de transport din Baia Mare, de unde făcea expediţii peste graniţă.

Cam aşa s-a întâmplat şi în această săptămână, când şoferiţa româncă făcea un transport în Italia, de unde nu s-a mai întors. Lasă în urma sa două fete de 11 și respectiv 13 ani.

O cunoscută a femeii decedate a făcut un apel umanitar pentru ca trupul neînsuflețit al Gabrielei să poată fi repatriat.

Sub titlul „Un înger a plecat la Dumnezeu!”, Julia Stănescu scrie:

„… Oare să fi fost obosită? Să fi fost ea extenuată? Nu se ştie încă, deoarece se aşteaptă autopsia, dar pentru fetiţe şi pentru toţi cei care o cunosc şi o iubesc, nimic nu mai contează. Ea nu va mai reveni niciodată la fetiţele ei, nu le va mai îmbrăţisa, săruta sau alina. Nimic nu va înlocui mama pe care ele au pierdut-o. Sora Gabrielei o defineşte ca fiind o luptătoare, un om puternic şi plin de viaţă şi care a plecat pe drumuri să îşi ajute familia ca orice alt om care doreşte să asigure un trai decent celor dragi.” scrie în tulburătorul mesaj postat de Julia Stănescu.

Sursa: rotalianul.com

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***