vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum evităm veninul albinelor? Ce facem pentru a nu avea reacții alergice?

Sunt  insecte care pentru a se apăra au în dotare un ac veninos. Veninul albinelor poate fi prieten sau dușman. Cum ne putem feri de șoc anafilactic? Anual albinele își iau tributul de victime umane.

Veninul este un produs apicol ca și mierea, propolisul, polenul ceara, lăptișorul de matcă și apilarnilul. Reprezintă  o secreție a glandei  cu venin a albinei lucrătoare. Aparatul vulnerant (acul) cuprinde:

– ansamblul glandular: glanda acidă și glanda alcalină

– ansamblul motor: plăcuțe chitinoase care fac să avanseze acul și să se descarce veninul

– ansamblul vulnerant (acul)

Acul nu trebuie îndepărtat din piele prin smulgere cu degetele pentru că astfel injectăm venin. El se retează pe orizontală cu unghia. Albina care și-a lăsat acul în piele va muri.

Înțepăturile albinelor reprezintă un act de autoapărare. Cantitatea de venin injectată depinde de vârsta, hrana albinelor și de sezon. La o înțepătură se pot elimina 0,3 grame venin lichid.

Cele mai întâlnite situații când albinele atacă sunt: furtișagul (furtul de miere între albinele hoațe), bezmeticirea unor familii și apoi declanșarea furtișagului, deranjarea stupilor, mutarea lor, producerea de zgomote mai ales mecanice în apropierea acestora.

Specialiștii spun că albinele sunt surde, însă detectează vibrațiile. Bineînțeles deschiderea stupilor poate agita albinele. Calmarea lor se face cu fum.
De ce apicultorii poartă mască? Pentru a fi feriți de înțepături în zona feței. Ele înțeapă ochii și pot provoca pierderea vederii. Albinele sunt deranjate și de mirosuri de transpirație, deodorant, alcool, de carii dentare.

De aceea apa si săpunul sunt recomandate pentru igiena corporală a celor care umblă la stup.

In cazul în care ați fost înțepați de albine si dezvoltați o reacție alergică iată ce trebuie să aveți la îndemână:

– apă cu sare aplicată la locul înțepăturii (un tratament nemedicamentos) sau

– alcool cu propolis 10%, amoniac soluție 10%, oțet de 9o

– antihistamic administrat oral: Romergan o pastilă sau o linguriță sirop urmat de

– clorocalcin soluție 20 picături la lingura de apă, o tabletă de calciu dizolvată în apă sau lactat de calciu.

– aerius este recomandat de farmaciști

Pentru șoc anafilactic se iau măsuri dure:

– în primele 5 minute injecție intravenoasă sau intramusculară cu  Calciu gluconic soluție 10% sau  cu adrenalină  urmată de injecția cu Romergan (fenergan). Dacă reacția de șoc persistă se reia tratamentul peste 10-15 minute  În caz de șoc anafilactic se recomandă asistență medicală de specialitate.

În natură albinele înțeapă atunci când se simt atacate. Este bine să nu ne agităm atunci când este o albină în apropiere. Trebuie să plecăm de acolo. Albina devine agresivă văzând agitația noastră. Lângă stupi sunt albinele gardieni care atunci când ne apropiem prea mult ne escortă la distanță sau ne înțeapă.

Foarte interesant și..  Performanta remarcabila a unui tanar matematician roman in SUA. Este numit si "Legenda Putnam-ului"

Veninul albinelor  se folosește la tratarea reumatismului, a diferitelor alergii și la fabricarea unor produse cosmetice, dar este extrem de periculos pentru persoanele alergice.

Sursa: www.fermaapicola.ro, Creșterea albinelor

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.