Specialişti din toate colţurile lumii înceacă să descifreze misterele din jurul coronavirusului și se străduiesc să înţeleagă cum lucrează acesta în organismul uman. Astfel, au ajuns de această dată la probiotice. Dar cum ar putea ajuta acestea în lupta anti-COVID-19?
O nouă teorie a fost lansată de experţii francezi, care au analizat minuţios comportamentul populaţiilor microbiene care colonizează corpul nostru, astfel încât să-şă poată explica care sunt diferenţele dintre categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire şi cele care reuşesc să se menţină sănătoase. Astfel, s-a ajuns la surprinzătoarea concluzie că de un real folos în terapia împotriva COVID-19 ar putea fi probioticele.
Experţii arată că noul coronavirus ar putea infecta anumite bacterii prezente în organism şi în acest fel să ascundă, de fapt, virusul. Mai exact, virusul ar infecta bacteriile Prevotella care provoacă ulteior inflamaţii ce pot fi chiar fatale. Este binecunoscut faptul că infecţiile care implică Prevotella dau infecţii respiratorii, inclusiv infecții acute.
„Se vorbeşte exact de acest aspect: că virusul Sars Cov 2 ar putea la un moment dat, la acele persoane care au o microfloră bine reprezentată, să determine această coinfecţie, am putea spune, bacterie cu virus, şi aşa să se explice de ce, la un moment dat acele persoane fac o formă severă.
Copiii, având o floră mai puţin reprezentată, fac forme uşoare, asta ar putea să fie o ipoteză, sigur că e greu de susţinut, şi este greu să ne dăm seama dacă într-adevăr aşa se întâmplă lucrurile, avem nevoie de studii care să fie reprezentate de un număr mare de persoane”, indică medicul Adrian Marinescu, potrivit mediafax.ro.
Se pare că probioticele ar avea capacitatea de a împiedica Prevotella să formeze biofilme ( un agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta și de asemenea se alipesc și de o suprafață – n.r.) adică unul dintre mijloacele cu care bacteriile se apără de sistemul nostru imunitar şi de antibiotice.
”Dacă se dovedeşte că infecţia cu SARS Cov 2 este una mixtă, atât virală, cât şi bacteriană, atunci acea combinaţie de hidroxiclorochină şi azitromicină, de care vorbeşte renumitul profesor Didier Raoult, este cu atât mai eficientă. Dacă aceste date vor fi la un moment dat susţinute, da, ar avea logică această asociere medicamentoasă”, mai susţine medicul Marinescu.
Rezultatelor studiilor sunt promiţătoare, însă până la acest moment nu există certitudini. Totuşi, de menţionat ar mai fi că echipa de cercetare a Universităţii din Colorado intenţionează să utilizeze o versiune modificată genetic a bacteriei lactobacillus acidophilus, care se găseşte de regulă în iaurt, chefir, sana. Ei susțin că acest probiotic ar putea fi transformat într-un vaccin care ar ataca călcâiul lui Ahile al noului coronavirus.
Între timp, nu ne costă absolut nimic să consumăm produse precum iaurt, sana sau chefir. Sunt sănătoase şi s-ar putea să fie chiar leacul bolii.
sursa universul.net