Connect with us

INFO ȘTIRI

Cum se explică experiențele la limita morții? Teoriile științifice care lămuresc misterul

Published

on

O treime dintre persoanele care au fost aproape de moarte au avut parte de experiențe stranii.

Experiențele la limita morții ne sunt cunoscute datorită filmelor și cărților în care oamenii povestesc stările ciudate pe care le-au avut când au fost la limita dintre viață și moarte.

Cele mai frecvente relatării vorbesc despre călătoria printr-un tunel luminos, întâlnirea cu rude moarte sau cu îngeri, dar și despre detașarea de corp și plutirea în afara lui.

Dincolo de trăirile mistice pe care le au aceste persoane și de modul în care viața lor se schimbă ulterior, există explicații științifice pentru acest misterios fenomen.

Experiențele la limita morții apar în urma unor traume puternice, urmate de pierderea cunoștinței: stări de leșin, comă, infarct.

Neurologii Olaf Blanke și Sebastian Dieguez au încercat să clasifice aceste experiențe și le-au împărțit în două tipuri diferite.

Primul tip este provocat de o activitate anormală în emisfera stângă a creierului și produce de obicei senzația de zbor și de percepere alterată a trecerii timpului.

Al doilea tip de experiențe implică emisfera dreaptă și e caracterizat prin halucinații care presupun vederea și comunicarea cu spirite, îngeri, persoane decedate, dar și perceperea unor sunete – muzică sau voci.

De asemenea, afectarea lobilor temporali duce la senzații stranii și halucinații, spun cercetătorii.

Desigur, nimeni nu știe exact care este explicația pentru aceste stări ciudate, dar există mai multe teorii științifice care încearcă să lămurească misterul.

Una dintre ele susține că experiențele la limita morții sunt provocate de eliberarea de endorfine, ca urmare a stresului puternic.

Endorfinele reduce senzația de durere și oferă o stare de bine – este exact ceea ce povestesc cei mai mulți oameni care au trăit experiențe de acest fel: au simțit liniște, bucurie, chiar plăcere.

De altfel, unele experimente au demonstrat că medicii pot simula experiențe de acest fel, prin administrarea unor anestezice cum este ketamina. Un efect similar se poate obține și în urma consumului unui drog psihedelic, DMT, care se extrage din plante.

O altă teorie suține că experiențele foarte profunde și complexe apar de fapt din cauza lipsei de oxigen la nivel creierului. Piloții de avioane trăiesc uneori stări similare, în timpul unei accelerații rapide și declară că au avut halucinații și au văzut un tunel luminos de care se apropiau.

Prin urmare, toate acele stări mistice ar fi provocate de reacția neuronilor care încep să moară. Totuși, niciuna dintre aceste teorii nu poate explica în totalitate fiecare stare în parte și nici complexitatea experiențelor trăite.

RECOMANDARE
Cum și-a imaginat Isaac Asimov, in 1983, ca va fi lumea din 2019

Cercetările vor continua, dar e puțin probabil să aflăm curând o explicație clară, incontestabilă, pentru experiențele la limita morții.

sursa yoda.ro

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Varujan Vosganian viseaza si ni-l ofera pe Tariceanu presedinte. „Este un om elegant, civilizat si nu e ticalos”

Published

on

By

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a opinat că liderul partidului său, Călin Popescu Tăriceanu, este o variantă ideală pentru şefia statului român, pentru că e un om elegant, civilizat, nu a fost niciodată ticălos sau lacom şi nu încurajează clientela.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a afirmat vineri seară, la Antena 3, că România „ar reintra în normalitate” dacă şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2019.

„Să vă spun ce nu aş vrea să se întâmple. În 2014 circula o glumă proastă la care românii râdeau cu poftă pentru că avea un substrat real: ‘cine câştigă alegerile, cine rămâne liber’. Aş vrea ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi aş vrea ca serviciile de informaţii, procuratura, reţelele externe ale diverselor sisteme de informaţii să nu se amestece”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

Liderul ALDE a afirmat că nu vrea să aprecieze care ar fi cae mai bună varianta de prezidenţiabil a coaliţiei de guvernare, pentru a nu stârni posibile animozităţi în PSD, însă personal îl preferă pe Tăriceanu.

„Nu vreau să duc discuţia asta care este prematură, pentru că ar trebui să decidem înăuntrul coaliţiei pentru că a aduce argumente în favoarea unuia dintre candidaţi în dauna celuilalt, ar însemna că într-un fel minimalizezi rolul partidului celuilalt şi cei de la PSD s-ar putea simţi ofensaţi de argumentele mele. În legătură cu Călin Popescu Tăriceanu pot să vă spun, din punctul meu de vedere, că este un om elegant, civilizat. În viaţa lui nu a fost nici ticălos, nu a fost înclinat către arghirofilii, nu a fost lacom de bani, nu a mai încurajat clientela. Când nu a mai fost prim-ministru şi-a cărat singur geanta la Parlament. Este un om cu care România ar reintra în normalitate. De aceea eu îl susţin pe Călin Tăriceanu şi am acest argument că am fost împreună şi îl cunosc de aproape 30 de ani”, a menţionat Vosganian, citat de epochtimes.ro

RECOMANDARE
"Fie ca lumina să ajungă la tine printre gratii"- ce i-au mai urat romanii lui Liviu Dragnea de Anul Nou
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***