Connect with us

Stiinta si mister

Cum și-a imaginat Isaac Asimov, in 1983, ca va fi lumea din 2019

Published

on

În 1983 scriitorul Isaac Asimov a încercat sa prevada cum o să fie lucrurile în 2019.

Publicația The Star i-a cerut lui Isaac Asimov să scrie, în 1983, despre cum o să fie lumea în 2019. Articolul a fost publicat în decembrie ’83 și lucrurile pe care Asimov le prevede sunt, în mare parte, confirmate de prezent.

Asimov a pornit de la premisa că George Orwell a scris în 1949 despre lumea din 1984. Scenariul lui Orwell era însă mult mai negru decât ce-a spus Asimov în propria sa analiză. „Este destul de probabil ca societatea să fi intrat într-o fază care poate fi mai mult sau mai puţin îmbunătăţită în permanenţă faţă de situaţia actuală”.

„Dacă privim lumea aşa cum ar putea fi la sfârşitul unei alte generaţii, să spunem că 2019, trei consideraţii trebuie să domine gândurile noastre: războiul nuclear, informatizarea şi utilizarea spaţiului”, a scris Asimov.

Cum și-a imaginat Asimov lumea din 2019, așa cum se contura ea în 1983

„Dacă Statele Unite şi Uniunea Sovietică se îndepărtează una de cealaltă în orice moment între acum şi 2019, este absolut inutil să discutăm despre cum va fi viaţa în acel an”, și-a început Asimov argumentarea.

„Prea puţini dintre noi sau copiii şi nepoţii noştri vor fi în viaţă pentru ca acolo să existe vreun punct care să descrie starea exactă a mizeriei globale la vremea respectivă. Să presupunem, deci, că nu va exista un război nuclear – nu neapărat o presupunere sigură – şi să continuăm de acolo”, a explicat acesta.

Atât în 1964, cât și în 1983, Asimov a fost preocupat de computerizare. Dacă în ’64 spunea că roboții nu vor fi nici prea inteligenți, nici prea utili, aproape 20 de ani mai târziu a ajuns la concluzii un pic diferit. El a comparat tehnologizarea și digitalizarea industriilor, în special depedența guvernelor lumii de ea, cu o cursă a înarmării.

„Complexitatea din ce în ce mai mare a societăţii va face imposibilă munca fără ele (computerelor – n.r.), cu excepţia că va duce la haos. Acele părţi ale lumii care rămân în urmă în această privinţă vor suferi […] organismele lor de guvernământ se vor bate pe computerizare, aşa cum acum se bat pentru arme. Efectul imediat al intensificării computerizării va fi, desigur, să ne schimbăm complet obiceiurile de lucru”, a explicat Asimov.

Cum cea mai populară operă a lui e despre explorarea spațiului, n-a uitat de așa ceva nici în lista de previziuni pentru 2019.

El a intuit că omul va continua să exploreze spațiului, mai mult decât în cursa către Lună dintre SUA și URSS. „Vom intra în spaţiu pentru a rămâne”, a scris Asimov. Iar dacă îl asculți în prezent pe Elon Musk, poți vedea care e direcția.

Asimov a și greșit (sau a crezut prea mult în cursa către spațiu)

„Până în 2019, ne vom întoarce pe Lună în forţă. Nu vor fi doar americanii, ci şi o forţă internaţională de o anumită mărime – şi nu să colecteze doar roci de pe Lună, ci să înfiinţeze o staţie de minerit care să proceseze solul Lunii şi să o ducă în locuri în spaţiu unde poate fi topită în metale, ceramică. sticlă şi beton – materiale de construcţie pentru structurile mari care vor fi puse în orbită pe Pământ”, a scris el despre 2019.

„O astfel de structură, care ar putea fi finalizată până în 2019, ar fi prototipul unei staţii de energie solară, echipată pentru colectarea energiei solare, convertirea acesteia în microunde şi transmisia ei pe Pământ”, a adăugat scriitorul. De acest scenariu suntem cam departe. Omul încă n-a revenit pe Lună în perioada recentă.

Despre cucerirea Lunii, și exploatarea ei, Asimov a spus că ar fi o garanţie a păcii mondiale şi a cooperării între naţiuni. „Energia va fi atât de necesară pentru toţi şi nu poate fi atinsă în mod clar decât dacă naţiunile vor rămâne în pace şi vor lucra împreună, încât războiul ar deveni pur şi simplu de neimaginat – de cererea populară”, a mai presupus scriitorul.

O cooperare globală era prevăzută și pentru Pământ, pentru guvernarea aici. Încă nu s-a întâmplat.

RECOMANDARE
Cercetatorul român care e pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii - cancerul

Cel mai important capitol e însă educația. Asimov a prevăzut că, odată cu digitalizare, elevii vor avea cum să învețe ce le place, în ritmul lor. E tipul de educație la care se lucrează cel mai mult acum. „Educația va deveni distractivă, deoarece va fi dorită [de elev] și nu impusă cu forța [asupra lui, din exterior]”.

sursa playtech.ro

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Stiinta si mister

În adâncurile Pământului trăiesc milioane de specii încă necunoscute de ştiinţă. Iata cateva dintre ele

Published

on

By

Viaţa pe Pământ ia miliarde de forme, însă cea mai mare parte a biosferei terestre este ascunsă privirilor, în adâncimile abisale ale oceanelor şi în subsol, oamenii de ştiinţă susţinând că ar putea fi vorba de milioane de noi specii de viaţă care aşteaptă să fie descoperite, informează Life Science, potrivit Agerpres.

În ultimii 10 ani, căutarea acestor forme de viaţă de sub pământ a fost preocuparea cercetătorilor din cadrul proiectului internaţional Deep Carbon Observatory (DCO). Compus din peste 1.000 de cercetători din 52 de ţări, proiectul DCO îşi propune să descopere şi să clasifice formele de viaţă din aşa-numita „biosferă din adâncuri” – un misterios angrenaj de ecosisteme vii care se succed între suprafaţa şi mantaua terestre.

Chiar şi această lume subterană, caracterizată de întuneric şi de presiune şi temperaturi în creştere, pe măsură ce coborâm spre centrul Pământului, există viaţă, iar conform cercetătorilor din cadrul DCO, ar fi vorba de milioane de specii microbiene care au apărut la puţin timp după formarea planetei şi, de miliarde de ani, aşteaptă să fie descoperite.

Într-un comunicat în care subsolul planetei este denumit „un Galapagos subteran” ce aşteaptă să fie studiat, cercetătorii din cadrul DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei.

„Chiar şi în întuneric şi în condiţii dificile, cu surse de energie limitate, ecosistemele intraterestre au evoluat în mod unic şi au rezistat de-a lungul milioanelor de ani”, a comentat Fumio Inagaki, geomicrobiolog din cadrul DCO. „Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi în subsolul altor planete, aşa cum este Marte”, a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine şi au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume. Datele obţinute astfel sugerează că biosfera din adâncuri are un volum de aproximativ 2,3 miliarde de kilometri cubi – aproximativ dublul volumului oceanului planetar – şi adăposteşte aproximativ 70% din bacteriile şi organismele unicelulare archaea care trăiesc pe Pământ.

Unele astfel de microorganisme extremofile reuşesc să populeze nişe de mediu aparent incredibil de ostile vieţii. Spre exemplu, organismul monocelular Geogemma barossii trăieşte în hornuri hidrotermale pe fundul mărilor şi oceanelor, proliferând la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au găsit microorganisme la 5 kilometri adâncime în subteran şi până la 10,5 kilometri sub apă.

Descoperirea de noi forme de viaţă şi extinderea graniţelor între care este posibilă viaţa pe Terra le va oferi oamenilor de ştiinţă noi criterii după care să caute viaţa şi pe alte planete. Trăim pe o planetă care efectiv musteşte de viaţă, de la limita superioară a atmosferei până în adâncurile crustei terestre, iar studiile realizate până în prezent asupra biodiversităţii pe Pământ nu au făcut decât să risipească puţin praful de la suprafaţă.

RECOMANDARE
Romani de poveste. Profesorul Adrian Bejan a uimit Planeta cu Teoria Constructală

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***