vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum va dați seama care fructe sunt crescute ecologic și care sunt tratate cu chimicale. Știți să citiți codurile PLU?

Pe anumite fructe din comert apar nişte stickere,care conţin câteva cifre, acestea fiind codurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Codul de bare pe autocolant este pentru identificarea pretului. Etichetele de pe fructe si legume vor avea, de asemenea, un cod de 4 sau 5 cifre. In cazul in care produsul dumneavoastra are 4 cifre, inseamna ca a fost crescut conventional, dar nu ecologic. Cand are 5 cifre, si incepe cu un 9, aceasta inseamna ca productia a fost cultivata ecologic. Un cod de 5 cifre care incepe cu un 8 indica faptul ca productia a fost modificata genetic.

De exemplu, daca un mar are codul 6584, fructul a fost crescut dintr-un rasad nealterat, cu posibila utilizare a fertilizantilor si a pesticidelor. Un alt mar care are codul 96584 a fost crescut ecologic. Un mar avand codul 86584 a fost modificat genetic.

Autocolantele si etichetele produselor detin mult mai multa informatie decat un nume simpatic sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numarul autocolantului, poti de fapt sa confirmi daca produsul pe care il tii in mana este ecologic, conventional sau / si modificat genetic.

Un fruct de kiwi care afiseaza codul 4030 – acesta a fost crescut in sistem conventional. Nu este modificat genetic. Acelasi lucru este valabil pentru un pepene cu numarul: 4317. Daca autocolantul unui mar ne afisa 96584 insemna ca acesta fusese cultivat in sistem ecologic.

Cum sa decodezi informatia de pe autocolantele acelea micute

Chiar daca nu prea suntem incantati de prezenta lor pe fructe, autocolantele sau etichetele atasate acestora, fac mai mult decat sa accelereze procesul de scanare la casa de marcat. Codul PLU sau numarul de identificare a pretului imprimat pe autocolant, iti spun cum a fost crescut fructul respectiv.

Foarte interesant și..  Caz revoltator. Doi decedati, tinuţi de preot în magazia de lemne a bisericii pentru că erau săraci

Asa cum raporta Maria Gallagher, in numarul din 26 Iunie 2002 al Philadelphia Inquirer, prin citirea codului PLU, iti poti da seama daca fructul a fost modificat genetic, crescut in sistem ecologic sau cu ajutorul fertilizantilor chimici, fungicidelor sau al erbicidelor.

Sistemul numeric a fost dezvoltat de catre Consiliul de identificare electronica a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de productie individuala.

Trebuie să mai ştiţi că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU. Producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte.

Dacă, însă, cumpăraţi vegetale de import, din supermarketuri, alegeţi-le pe cele care au codul scris pe autocolant.

sursa societal.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.