marți, iunie 6, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum vă pot fura hacker-ii datele din calculator, chiar dacă nu e conectat la internet

Ce vedeți în filme se întâmplă și în viața reală: hackerii pot să fure date dintr-un calculator chiar dacă nu este conectat la internet.

Cu ajutorul unei drone și al unui virus, ei reușesc să comande becul led al hard-discului și să transmită semnale luminoase, în codul morse.

Cercetătorii israelieni au făcut această descoperire care spulbera mitul că informațiile ascunse pe un computer, care NU este în rețea ar fi in siguranță.

Totul începe cu informația pe care un hacker vrea sa pună mâna. Știe că datele sunt închise într-un computer care nu este conectat la internet așa că în prima etapă trebuie să ajungă la el și să instaleze un virus.

Trebuie să se miște repede și este probabil momentul în care hackerul este cel mai vulnerabil, pentru că poate fi prins când virusul este instalat în computer.

Odată plantat în calculator, virusul face ca hard discul să copieze și să transmită sub forma unor semnale luminoase prin becul led informațiile stocate pe el. Hackerul le decriptează apoi cu ajutorul codului morse.

Practic, ledul lateral al computerului începe să emită informația într-un mesaj codat.

Ultima etapă este cea mai spectaculoasă. Hackerul ridică o dronă în dreptul ferestrei camerei în care se află computerul virusat. Camera de pe drona filmează becul led, iar semnalul este înregistrat și tradus în informații.

Metoda este una extrem de sigură pentru hacker, și asta pentru că îi garantează că nu va fi prins.

Ștefan Tănase , expert în securitate cibernetică: ”Singura metoda să îți dai seama că prin acel led al hard discului ar fi doar dacă reușești să identifici malware-ul, virusul. Faptul că acel bec se aprinde și se stinge nu e o simptomă a unei probleme dintr-un simplu motiv și anume că el asta face în mod normal. „

Metoda poate afecta cel mai mult companiile care lucrează cu informații sensibile și care se folosesc de calculatoare nelegate în rețeaua de internet tocmai pentru a preveni eventuale atacuri cibernetice.

Foarte interesant și..  Babele din martie se aleg sau îţi sunt sortite? Ce babă ţi se cuvine în funcţie de data naşterii

Ștefan Tănase, expert în securitate cibernetică:O astfel de tehnică nu le permite atacatorilor să transfere o multitudine de informații pentru că lațimea de bandă folosită la transfer e foarte mică: parole, emailuri, text”.

Aceeași echipă de cercetatori israelieni a demonstrat în trecut că se pot sustrage informații din calculator prin manipularea răcitorului din calculatoare și prin interceptarea pe unde radio a sunetelor produse de hard disc.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.