Majoritatea persoanelor care au muncit în străinatate au dreptul la recuperarea impozitului din țările unde și-au desfășurat activitatea, mai ales în cazul in care acesta a fost primul lor loc de muncă sau un loc de muncă sezonier. Din păcate, multe persoane evită să recupereze sumele de bani care le aparțin, ca urmare a unei credințe false cum ca încercarea de recuperare poate fi văzută ca un prejudiciu, evaziune fiscală sau ca le va afecta garanțiile sociale.
Astfel de stereotipuri sau impresia că rambursarea impozitului este o acțiune consumatoare de timp, fiind un proces complicat, împiedica mulți români să procedeze corect. Sumele de bani rămân așadar în bugetului statului străin și de cele mai multe ori, aceste sume sunt semnificative.
Atunci când un cetățean român muncește în străinătate, angajatorul este nevoit să plătească în avans deducerea fiscală, chiar înainte de plata primului salariu al angajatului.Orice angajator are obligația să plătească aceste impozite la biroul fiscal adecvat. Uneori, angajatorului i se aplică o cotă mai mare de impozitare decât este normal de impozitare, iar în alte situații, angajatul nu are venituri suficient de mari într-un an de zile, încât să depășească sumele neimpozabile.
Atât în aceste situații, cat și în altele,angajatul are dreptul să aplice pentru recuperarea acestor taxe. Suma care poate fi recuperată depinde de suma câștigată și de taxele retrase din venitul brut.Recuperarea taxelor este posibilă în tări precum Anglia, Irlanda, Germania, Austria, Olanda, Norvegia, USA,Canada și Noua Zeelandă.
Acesta este un proces legal care reiese din prevederile legislației fiscale in vigoare. Sumele de bani sunt plătite de administrația financiară și nu afectează angajatorul în niciun fel. Deasemenea, aceste cereri nu afectează nici forța de munca, nici condițiile de muncă.Este important de știut și faptul că dacă impozitele au fost plătite în străinatate, fostul angajat nu trebuie să plătească nimic la întoarcerea în Romania, ca urmare a unui acord bilateral semnat și de țara noastră, prin care se evita dubla impunere.
Tocmai datorită acestui fapt, este exclusă idea evaziunii fiscale. Când vine vorba de garanții sociale, este bine de știut ca nici acestea nu sunt afectate de recuperarea taxelor și impozitelor din străinătate. Structura taxelor este explicată astfel: taxele sunt împărțite în contribuții sociale și taxe pe venit. Legea prevede recuperarea taxelor numai atunci cand impozitele au fost plătite mai mult decât este necesar. Pe de alta parte, pensiile și alte contribuții pentru asigurări sociale sunt plătite si nu au nimic de-a face cu decontarea taxelor.
În afară de returnarea taxelor, există și alte beneficii după aplicarea unui astfel de serviciu. Atunci când se depun cereri pentru rambursarea sumelor cuvenite, iar acestea sunt îndeplinite, sumele respective sunt considerate dovezi legale de venit.
Asadar, nu ratați șansa de a vă recupera banii din cauza unor convingeri false. Dacă aveți impresia că recuperarea impozitelor din străinătate este un proces greoi, atunci puteti apela la companii profesionale din acest domeniu care pot prelua toate formalitățile. Mai multe informații despre rambursarea impozitului găsiți aici: http://www.rttax.com/ro