sâmbătă, mai 25, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Curiozităţi despre Alegeri. Lucruri mai puţin cunoscute despre procesul electoral în lume

De altfel, specialilștii spun că în aceast an s-ar putea contura noua ordine mondială mai ales că aproximativ 49% din populația totală a lumii va vota. În 30 de state se va alege preşedintele, în timp ce în alte 20 de țări sunt programate alegeri legislative. Când vine vorba despre procesul de votare, fiecare țară are propriile reguli. Așa se face că în Italia nu se votează vara, în Germania pot vota și adolescenții care au împlinit 16 ani, în timp ce în SUA alegerile au loc întotdeauna marțea.

Cum arată anul electoral în România

În ceea ce ne privește, 2024 va consemna o premieră absolută, și anume toate alegerile vor fi programate pentru prima dată în istorie în același an. Alegătorii vor avea oportunitatea să-și exprime opțiunile politice la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Acestea sunt organizate într-un singur tur, în timp ce „prezidențialele” sunt organizate în două tururi, dacă nici unul dintre candidați nu va obține 50%+1 din totalul voturilor valabile exprimate.

Astfel, pe 9 iunie, toți românii cu drept de vot vor fi chemați la urne pentru a-i alege în aceeași pe atât pe primarii și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pe politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European. De asemenea, cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 și 29 septembrie, în timp ce alegerile parlamentare au fost fixate pentru data de 8 decembrie, atunci când vor fi aleși reprezentanții în Parlamentul României. Acesta este format din Camera Deputaților (330 de locuri) și Senatul (136 de locuri).

Lucruri neștiute despre procesul electoral în lume

Cine ar fi putut anticipa că în unele țări președinții au putut să… Articolul complet îl puteti citi AICI

Foarte interesant și..  Secretul unic al rusului care a trăit 152 de ani și care la 148 de ani își lucra singur pamântul

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.