marți, ianuarie 14, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Curiozități despre Marea Neagră. Ce o face unică în lume. Lucruri mai puțin cunoscute

Curiozități despre Marea Neagră

Marea Neagră se evidențiază printr-o serie de aspecte hidrologice unice în lume, fiind un rest din Marea Sarmatică, care cu milioane de ani în urma se intindea din centrul Asiei pâna în centrul Europei.

Aceste particularități se referă atât la apele salmastre ce au o salinitate foarte scăzută, 16-18 grame de sare pe litru în comparație cu celelalte mări și oceane care au 34-37 grame pe litru, cât și la stratificarea apelor, a celor de suprafață care sunt oxigenate cu cele din adâncime care sunt anoxice. Salinitatea în zona litoralului românesc este și mai scăzută.

Este cea mai mare structură acvatică anoxică de pe planetă. Adică cu cel mai mic conținut de oxigen în unele straturi, iar în altele chiar fără. Peste 90% din apa din Marea Neagră este lipsită de oxigen din cauza cantității foarte mari de sedimente și a densității crescute ce împiedică straturile de la suprafață să transfere oxigenul primit din atmosferă către cele de adâncime.

Astfel, la adâncimi de peste 200 de metri, nu mai este oxigen. Iar temperatura apei are o valoare constantă de 9 grade Celsius. Astfel, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe. Aceste bacterii sulfuroase au un rol esențial în asigurarea vieții în această mare, prin oxidarea întregii cantități de hidrogen sulfurat din straturile adânci.

Ce întindere are Marea Neagră

Are o întindere de 423.488 kilometri pătrați, iar adâncimea maximă este de 2.211 metri și se atinge în apropiere de țărmul mării, în partea Turciei. Mareele care se produc sunt de mică amplitudine, în general. Iar cea mai mare cantitate de apă care o alimentează provine de la apele dulci ce se varsă în ea, de unde și salinitatea redusă, apoi din precipitațiile atmosferice.

Foarte interesant și..  Descopera.ro. Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania

Pentru că are salinitatea foarte redusă o face să fie unică. Deoarece nu este atât de sărată, precum ar trebui, biodiversitatea…

Articolul complet îl puteti citi AICI

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.