Connect with us

Religie si spiritualitate

Curtea de Conturi a intrat peste Biserică, descoperind nereguli grave. Ce se va întâmpla de-acum încolo?

Published

on

Salariile celor 18.000 de preoți au devenit incerte. Curtea de Conturi a descoperit că o parte dintre aceștia au încasat ilegal diverse sume de bani și a cerut recuperarea banilor, dar și realizarea unei baze de date clare cu cine trebuie să primească bani, cât și de ce. Curtea de Conturi a descoperit astfel de diferențe de restituit, iar acum Secretariatul de Stat pentru Culte a înființat o comisie care să recalculeze salariile.

Instituția de control scrie în raportul pe anul 2016, ultimul disponibil, că Secretariatul de Stat pentru Culte a primit în acel an 484,5 milioane de lei, dar că în programele derulate de aceasta au fost găsite o serie de scăpări.

”Activitatea cultelor religioase din România se asigură parțial de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. În anul 2016, Secretariatului de Stat pentru Culte, în calitate de ordonator terțiar de credite, i-au fost alocate fonduri bugetare în sumă de 342.371 mii lei, care au fost majorate, prin rectificările bugetare ulterioare, la 487.137 mii lei, din care suma de 484.497 mii lei (99,46% din bugetul definitiv aprobat) a fost alocată pentru realizarea Programelor specifice derulate de entitate”, conform raportului.

Acesta continuă cu o serie de observații și recomandări
:

”Examinarea situațiilor financiare întocmite de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru exercițiul bugetar al anului 2016 a relevat existența în continuare a unor deficiențe privind modul de operaționalizare a componentei «Sprijin financiar acordat pentru salarizarea personalului clerical din țară», în sensul că, în procesul de acordare/justificare a sprijinului financiar, SSC nu s-a asigurat, în toate cazurile, că datele transmise de unitățile de cult sunt suficiente și complete, astfel încât să ofere o bază exactă, clară, actualizată în conformitate cu noile reglementări legale, pentru a determina corect cuantumul sumelor alocate beneficiarilor.

Spre exemplu, unele decizii de încadrare a personalului, întocmite și transmise de unele unități de cult către SSC, conțin informații insuficiente referitoare la durata studiilor superioare absolvite de personalul clerical angajat sau date insuficiente cu privire la condițiile de încadrare: grad, gradație, vechime în specialitate etc., în contextul în care HG nr. 582/2016 prevede niveluri diferite de salarizare în funcție de durata studiilor absolvite. Curtea de Conturi a recomandat reanalizarea documentelor aferente acordării și justificării sprijinului salarial destinat personalului clerical, finanțat prin Programul „Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult”, începând cu data de 1.08.2016-până la zi și aplicarea măsurilor legale privind recuperarea eventualelor sume acordate nelegal beneficiarilor acestei forme de sprijin financiar”.

Banii înapoi!

De asemenea, raportul mai cere ”analiza deconturilor de cheltuieli transmise de unitățile de cult privind justificarea sprijinului financiar alocat din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în anul 2014 și 2015, stabilirea diferențelor de restituit și aplicarea tuturor măsurilor legale de recuperare și virare la bugetul de stat a acestora, în termenul legal de prescriere”.
Statul trebuie să dea în judecată bisericile

În fine, se recomandă și ”elaborarea și implementarea procedurilor operaționale privind recuperarea creanțelor bugetare de la unitățile de cult, inclusiv cele care vizează recuperarea pe calea instanțelor de judecată”.

Adică statul să dea în judecată bisericile care au de plătit taxe.

Urmare a recomandărilor Curții de Conturi, Secretariatul de Stat pentru Culte, condus de către Victor Opaschi, a alcătuit o comisie care să decidă recalcularea salariilor conform legislației în vigoare, conform Cotidianul.ro.

Alte anomalii

Curtea de Conturi a mai descoperit și alte anomalii. Instituția a găsit bonusuri ilegale la Poșta Română, dar și venituri neîncasate de 324 de milioane de lei la ANCOM sau pierderea unui credit de 465 de milioane de euro pentru o magistrală de metrou.

RECOMANDARE
Infractor în România, condamnat la 10 ani de inchisoare, preot în Statele Unite. Cum au ajuns enoriasii dintr-o parohie californiana sa se lase pacaliti timp de trei ani

sursa libertatea.ro

loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. George

    mart. 15, 2018 at 9:12 pm

    Biserica este cel mai mare business din Istoria omenirii. Cu ajutorul bisericii oamenii – si in special Romanii – pot fi tinuti in ignoranta si saracie. Asa se face ca Romanii – cel mai vechi si mai nobil popor din Europa, traieste in cea mai mare saracie, in cea mai frumoasa si mai bogata tara din Lume ( la proportiile ).
    Oamenii pot fi controlati, cu ajutorul bisericii sau cu o dictatura comunista sau nazista, iar astazi biserica se pregateste sa creeze o Noua Ordine Mindiala – o noua dictatura comunisto-nazista, ca sa reduca populatia blobului la numai 500 de milioane de oameni
    Treziti-va oameni buni, ca nici un preot nu crede in ce propovaduieste.

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Noua lege funerară permite românilor sa facă înmormântări fără preot. Locul si modalitatea înmormântării vor fi conforme voinței exprimate în timpul vieții de persoana decedata

Published

on

Noua lege funerara permite romanilor sa facă înmormântări fără preot. Mai mult decât atât, nu se mai permite priveghiul în casa.

Noile reglementari schimba numeroase lucruri. Astfel, românii pot avea parte de o înmormântare civila sau laica, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opțiunea de a fi incinerați sau nu.

“Înmormântarea poate fi religioasa sau laică, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea înmormântării vor fi conforme voinței exprimate in timpul vieții de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei voințe a acesteia”, se arata in art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania.

Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Astfel, dacă un loc de veci este lăsat in paragina timp de doi ani, administrația are dreptul de a confisca locul, potrivit dreptul-omului.org.

Mai mult decât atât, noile reglementari UE prevăd ca familia are obligația sa depună persoana decedata la casa mortuara după numai o ora de la momentul decesului.

In noua lege funerara scrie negru pe alb: „locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii, de persoana decedata, fara nicio modificare a ultimei vointe a acesteia”.

Cu alte cuvinte, fiecare om va avea, garantata prin lege, libertatea de a-si regiza propria moarte. Fiecare va putea hotari daca vrea sa fie inhumat sau incinerat, cu sau fara slujba, noteaza protv.ro.

Altfel, oamenii puteau decide si pana acum daca vor sa aiba la capataiul lor un preot sau nu. Insa, nu exista o lege in acest sens. Intr-o tara ortodoxa, cu traditii de neclintit, cei care refuzau slujba religioasa, dar si familiile lor, nu erau bine vazuti de traditionalisti.

De-a lungul timpului, in Romania, au avut parte de inmormantari laice ateii si persoanele care s-au abatut de la invatatura crestina. Cum ar fi, de pilda, aceia care au ales sa-si puna capat zilelor si pe care preotii au refuzat sa-i inmormanteze crestineste.

Mi se pare o blasfemie. Asa ce ar insemna: fiecare ne luam mortul, il punem unde vrem, il inmormantam unde vrem noi, fara slujba” sau „Cu preot, bineinteles. Suntem ortodocsi si asa ar trebui sa fim inmormantati„, astfel au comentat mai multi romani.

Exista insa, si romani care se bucura ca le este respectat in sfarsit acest drept. Biserica atrage insa atentia credinciosilor ca randuiala crestin ortodoxa NU poate permite incinerarea cu preot sau inhumarea fara slujba religioasa.

Biserica admite totusi niste exceptii cum e cazul celor care mor in tari unde incinerarea e obligatorie. Cenusa adusa acasa poate fi inmormintata apoi crestineste.

(Citește aici ce scrisoare DURĂ a primit Patriarhul Daniel de la un tănaăr, sătul de abuzurile bisericii

Ce spun însă preoții despre incinerarea persoanelor decedate?

Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrată prin hotărârea sinodală din anul 1928 şi reconfirmată prin hotărârea sinodală din anul 1933, asupra cărora nu s-a mai revenit în nici un fel, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor.

Abuzând de lipsa de informare corectă a credincioşilor şi de acceptarea facilă şi fără discernământ de către aceştia a practicii incinerării morţilor, îngăduită de unele biserici creştine din Occident şi din America, unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, doritori de câştig şi în totală separare de Biserică, săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului.

Există şi situaţii în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinţei celui decedat,din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state în care incinerarea este obligatorie). În astfel de situaţii, chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensă, prin iconomie, în urma studierii amănunţite a fiecărui caz în parte, cu precizarea că, pentru astfel de cazuri, slujba ce se va săvârşi la depunerea urnelor funerare în cripte ar putea fi doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuală.

Citește ceva INCREDIBIL!  De luna aceasta, intra in vigoare noi reguli privind inmormantarea. Ce amenzi risti daca nu faci cum zice Guvernul

RECOMANDARE
Infractor în România, condamnat la 10 ani de inchisoare, preot în Statele Unite. Cum au ajuns enoriasii dintr-o parohie californiana sa se lase pacaliti timp de trei ani

Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în şedinţa din 20 martie 2012, a hotărât elaborarea unei circulare în legătură cu practica necreştină a incinerării morţilor, în care să se prevadă îndatorirea fiecărui cleric de a se conforma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1928 şi 1933, având obligaţia de a-i îndruma pe credincioşi să respecte cu sfinţenie practica ortodoxă a înhumării (înmormântării) celor adormiţi şi să nu accepte incinerarea (arderea trupului celui decedat), se arata intr-un comunicat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conform Agenţiei de Presă Basilica.

Surse: a1.ro, protv.ro

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***