sâmbătă, decembrie 2, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Atenție! Dacă-l găsiți în locuință prezentați-vă de URGENȚĂ la medic. Este purtător de o boală mortală

Centrul pentru Boli, Control si Prevenire tocmai a emis un avertisment cu privire la cele mai recente știri despre sănătate - gândacul Triatomine, numit de obicei “gandacul care saruta”, care poate omori chiar si un om.

Ploşniţa-vector al tripanozomiazei americane cum este denumit acesta specie de gândac, pe care suntem convinși ca l-ați întâlnit măcar odată în copilărie la țară la bunici. Insecta ar putea părea complet sigură și prietenoasă însa nu este deloc asa, deoarece transmite un parazit periculos, numit Trypanosoma. De îndată ce v-a pătruns în organism, acest parazit provoacă o boala mortala, boala Chagas, care a afectat peste 8 milioane de oameni la nivel global.

Daca persoana se scarpină, va contamina leziunea cu fecalele purtătoare de parazit. Asftel parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi începe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda

Boala Chagas poate provoca probleme cardiace grave si poate avea chiar un sfarsit fatal. Simptomele incep după 2 luni dupa ce corpul a luat contact cu “sarutul” gandacului. Acestea includ dureri de cap, febra, dureri musculare, glande limfatice mărite si dificultăți in respiratie. Dupa cum se poate vedea, simptomele bolii Chagas sunt similare cu cele ale gripei, deci este greu sa recunoasteti cauza reala. Simptomele continua cu umflaturi pe pleoape sau leziuni la nivelul pielii.

Aproximativ 30% dintre pacientii cu aceasta boala au dezvoltat probleme cardiace, in timp ce 10% au prezentat probleme cu digestia. Cu toate ca nu exista un vaccin pentru boala Chagas, in cazul in care sunteti diagnosticat mai devreme, tratamentul este 100% eficient. Utilizati un insecticid spray in casa pentru a proteja familia si mentineti igiena personala intr-un mod regulat.

Boala are șanse mai mari sa se răspândească in cazul in care gazda freacă înțepătura, deoarece gândacul face procesul de defecație si astfel se infectează înțepătura cu parazitul periculos, relatează healthy-romania.ro

Foarte interesant și..  Lucruri pe care nu trebuie sa le faci pe 1 martie pentru că aduc ghinion

Recomandări:

– acoperiți fiecare spărtura din ușa, geamuri si din pereții din casa;

– evitați bălțile;

– puneți luminile din curte departe de casa;

– asigurați-va ca păstrați curățenia in casa;

  • dacă ati fost înțepat de un asemenea gândac prezentați-va medicului dumneavoastră.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.