Connect with us

Diverse

Dacă nu se iau urgent măsuri, acest baraj din România se va rupe, iar viitura va înghiţi totul în cale! Primele semne au apărut: deja muntele „fierbe”, pleacă la drum!

Published

on

Unul dintre cele mai mari baraje riscă să se rupă și amenință România. Început în 1975 și terminat peste două decenii, în 1994, Barajul Siriu, al doilea stăvilar de anrocamente, ca mărime, din țară, este în pericol să cadă. Versanții ce-l împrejmuiesc nu au primit înjecțiile la bază cu lapte de ciment, alunecările de teren sunt la ordinea zilei, drumul ce leagă Buzăul de Brașov se scufundă, iar muntele ”gâlgâie” și aruncă noroi pe carosabil.

Ruperea Barajului de la Siriu ar putea duce la producerea unui adevărat val ucigaş, care ar mătura de pe faţa pământului zeci de sate şi oraşe şi ar crea o undă de şoc ce ar fi resimţită şi în Bucureşti. Aproape 200.000 de locuitori ai judeţului ar trebui evacuaţi în cel mult o oră, iar Valea Buzăului ar deveni „ieşire la mare”.

În opinia specialiştilor, în ipoteza unei catastrofe la acumularea din Munţii Buzăului, viitura produsă de ruperea barajului ar avea 30 metri înălţime la intrarea în oraşul Nehoiu, înghiţindu-i, efectiv, pe cei 11.631 locuitori, şi ar ajunge în oraşul Buzău cu o înălţime de 7-8 metri, forţa de distrugere a acestei viituri fiind de neimaginat, distrugând practic tot ce va întâlni în cale.

Ceaușescu a dat aprobarea pentru începerea construirii barajului de la Siriu, dintre masivul cu același nume și Podul Calului în ianuarie 1972. Se dorea alimentarea cu apă a localităților din aval și irigarea a peste 50.000 de hectare de teren agricol, producerea de energie electrică, prin hidrocentrala Nehoiașu, dar și o tranșă de atenuare a posibilelor viituri. Muncitorii s-au apucat de lucru în 1974, în toamnă, folosind o tehnică inovatoare la acea oră: nu s-a utilizat ciment, ci numai pământ, piatră, steril și miez de argilă.

Aceasta, în contact cu apa, devine impermeabilă. A rezultat o construcție uriașă, de 122 de metri înălțime și o lungime a coronamentului de 570 de metri, ce adăpostește peste 155.000.000 metri cubi de apă cu un lac de 11,5 kilometri. Vechea vatră a statului Siriu a fost mutată, 300 de gospodării dispărând. Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial – conceput în 1936 și terminat în 1938 – a fost, și el, strămutat. ”Din craniile găsite, unii dintre cei care lucrau la construcția barajului, mai ingenioși, își confecționau scrumiere sau veioze, în timp ce vitele pășteau, nestingherite, printre crucile eroilor”, scrie Mircea Tănase în lucrarea ”Monumentul eroilor de la Siriu, județul Buzău”.

Deși pare greu de crezut, la ridicarea sa s-a lucrat…două decenii, din 1975 până în 1994, pentru că lucrarea a fost terminată, de mântuială, după Revoluție. Ca o comparație, Barajul de la Vidraru, construcție mult mai complexă, a necesitat cinci ani. Deoarece totul s-a făcut pe repede înainte – atât înainte, cât și după 1989 – problemele au început să apară. Versanții lacului care-l împrejmuiesc stau să cadă, pentru că nu li s-a făcut injecții la bază cu lapte de ciment, pentru consolidare. De asemenea, pentru că sunt formați din șisturi, apa se infiltrează și depășește valorile maxime admise în domeniul amenajărilor hidro-energetice.

Lacul este colmatat, deoarece milioane de metri cubi de pământ s-au ”prelins” de pe Siriașu, pe Giurca ori pe Teherău și, astfel, presiunea asupra barajului a crescut enorm. Munții s-au ”spart”, izvoarele gâlgâie și aruncă noroi pe carosabil, iar drumul ce unește Buzăul de Brașov, unul superb, are restricții de viteză, parapeți lipsă și zeci de metri ce stau să se prăbușească în hău. La rostrurile dintre fâșiile viaductului Stânca Teherău au apărut…stalactite. Potrivit specialiștilor, sunt necesare aple lucrări de protecție și de consolidare a infrastructurii, dar nimeni nu pare interesat să le facă.

RECOMANDARE
Liviu Dragnea, desfiintat de Mihai Tudose. "Un personaj nefrecventabil, paria Europei"

Sătenii din zonă sunt îngroziți. ”Vârful versantului, plin cu apă, nu mai este sigur pe o suprafață de cel puțin cinci hectare. Practic, e pe cale să pice tot muntele”, spun ei.Singura soluție este golirea întregului baraj, apoi lucări ample de refacere, asemănătoare cu cele de la Gura Apei, din Hațeg.

RECOMANDARE
Liviu Dragnea, desfiintat de Mihai Tudose. "Un personaj nefrecventabil, paria Europei"

Surse: Adevărul, gazetalubuzoianu.ro, wikipedia

loading...
Loading...

Din lume

Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

Published

on

By

O publicație online redă mai multe urări pentru Noul An, dintre care le-am selectat pe cele din rândurile de mai jos:

“Viaţa mea ar fi goală fără tine, iar contul meu bancar ar fi plin. Un an nou fericit!”;

“Multă sănătate şi La Mulţi Ani, să ai mai mulţi fani decât duşmani!”;

„Căţeluş cu părul creţ
Să ai jeep-ul în coteţ
Să ai vilă cu piscină
Pe Madonna ca vecină
O lopată pentru bani
La anul şi la mulţi ani!”;

„Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă veselia în casă, bani în buzunar şi poate un Merţan!”;

”Fie-vă verde dolarul,
Şi de whisky plin paharul,
Şi încă unul cu vin,
Pentr-un 2017 plin!”;

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”;

”Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar. Un dar de împărţit cu cei dragi. La mulţi ani şi un an nou fericit!”;

”Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an!”;

”Înainte să mă îmbăt şi să încep să dansez pe mese, permite-mi să-ţi urez La Mulţi Ani!”;

”Prietenilor mei le urez pace, sănătate şi multă dragoste. Glumesc, le urez cât mai puţină muncă şi mulţi bani. La mulţi ani!”;

Lovite-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii / Sa-ti cada in cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulți ani!

”Angelina Jolie, Brad Pitt, Kim Kardashian, Beyoncé, George Clooney şi EU! Oamenii celebri îţi urează La Mulţi Ani!”;

”Fie ca toate rezoluţiile de Anul Nou să dureze la fel de mult ca necazurile! La mulţi ani!”;

”Într-adevăr vei fi mai bătrân, mai plinuţ, dar nu îţi vei pierde din înţelepciune! La mulţi ani!”.
Dintre cele serioase puteți alege:

 “E cumpăna dintre ani! Sa privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, in jos cu înțelegere si in sus cu recunoștință! Speranța ta va deschide poarta spre un An Nou plin de bucurii si împliniri. La mulți ani!”

Îți urez, ție si familiei tale, multa sănătate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sărbătoare sa va aducă numai fericire in casa si familie!

„Un an mai bogat in împliniri, mai înalt in aspirații si plin de succese. La mulți ani!”

„Gânduri bune fug spre voi, sănătate si noroc! Sărbători fericite si un An Nou de poveste! La mulți ani!”

RECOMANDARE
România fără gropi. Europarlamentarul șoferilor strânge semnături pentru drepturile conducătorilor auto și drumuri mai bune în toată țara

„Gândiți-vă la trecerea dintre ani ca la o poarta. Puteți sa treceți prin aceasta poarta in noul an si sa luați cu voi doar lucrurile si gândurile bune. LA MULTI ANI!”

„Pentru anul ce vine iți doresc: pace in suflet, bucurie fără margini, sănătate cat cuprinde, credința in bine si săruturi o mie!”

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***