Miturile economiei românești din perioada regimului comunist sunt folosite ca argument de fiecare dată când nostalgicii după acel regim au prilejul să-și facă publice opiniile. Nostalgia după timpurile de mult apuse cred că ține mai mult de regretul unei tinereți trecute decât de cel al unor timpuri economice glorioase.
Un prim mit e acela potrivit căruia economia de atunci era superioară celei de astăzi în ceea ce privește dimensiunile. Fals.
Economia de astăzi comensurată prin valoarea PIB în USD este de peste trei ori mai mare decât economia ultimului an de comunism calculată la valoarea de atunci în USD. Anul 1989 era unul de scădere economică față de cel anterior. PIB-ul național de la acea dată raportat la cursul oficial al dolarului (1 dolar = 14,92 lei), avea o valoare de 53,6 miliarde USD. PIB-ul României în anul 2013, calculat în USD la cursul de anul trecut (1 dolar = 3,3279 lei), a fost de 189,6 miliarde. Dacă luăm în calcul devalorizarea dolarului din 1989 încoace, ceea ce înseamnă că un dolar din anul 1989 valora circa 1,92 dolari anul trecut, atunci rezultă că, la valoarea reală a dolarului, PIB-ul din 2013 e aproape de două ori mai mare decât cel din 1989 (98,7 mld. USD față de 53,6 mled. USD). Oricum ai calcula, fie la valoarea reală, fie la cea nominală a dolarului, rezultatul e că economia din 2013 este mai dezvoltată decât cea din 1989.
Al doilea mit e legat de productivitatea proverbială a industriei din regimul comunist.
Și acest mit este fals. Industria de dinainte de 1989 avea un aport la formarea pib-ului de 46%, ceea ce însemna în cifre absolute circa 24,6 mld. USD (la cursul din 1989). În anul 2013, aportul industriei la formarea pib-ului național era de 30%, respectiv 56,8 mld. USD (la cursul din 2013). Aducând cele două valori la prețuri comparabile, rezultă că anul trecut industria a însumat circa 29,6 mld. USD (56,8/1,92=29,6). Deci, chiar și la valoare reală, există o creștere. Dacă ținem cont că în 1989 existau circa 3,84 milioane de angajați în sectorul industrial, iar în anul 2013 numărul acestora era de circa 1,36 milioane, atunci e mai mult decât evident că nu se poate vorbi de o productivitate superioară înainte de 1989. În valori reale, productivitatea unui angajat în sectorul industrial din România anului 2013 e de trei ori mai mare decât cea înregistrată de un angajat din 1989 (21.702$ față de 6.413$). Așa se explică și de ce în era comunistă nu exista șomaj. El exista, dar era bine mascat prin numărul de angajați supradimensionat, și de aici provine productivitatea extrem de redusă.
Al treilea mit e legat de exporturile realizate înainte de 1989.
Anul căderii comunismului a avut un total al exporturilor de circa 10,5 mld. USD la cursul oficial din acel an. Exporturile pe anul 2013 au totalizat circa 65,8 mld. USD la cursul de anul trecut. Aplicând deflatarea aferentă dolarului, rezultă un total de 34,3 mld. USD echivalenți cu anul 1989. Deci, exporturile de anul trecut sunt de trei ori și ceva mai mari la valoarea reală decât cele din 1989.
Toată lumea avea o locuință.
De fapt, toată lumea stătea într-o locuință, mai mult sau mai puțin înghesuiți, proprietatea statului reprezentând circa o treime din totalul de locuințe (2,61 milioane din totalul de 8 milioane). În mediul urban circa 56% din locuințe erau în proprietatea statului. Față de 1989, fondul de locuințe a crescut cu aproape 800 mii, deci aproximativ cu 10%, iar proprietatea de stat s-a diminuat până la 1,16% din totalul locuințelor. Dacă raportăm numărul de persoane pe locuință la numărul total de locuințe, rezultă că aproximativ o treime din români stăteau în locuințe închiriate de la stat înainte de 1989, față de circa 1,16%, câți erau în această situație anul trecut.
Productivitatea la hectar în agricultura CAP-urilor era mult superioară celei de astăzi.
Agricultura comunistă era poate mai organizată, dar în nici un caz nu putea fi bănuită de productivitate. Producțiile medii la hectar în anul 1989 erau:
Cereale boabe – 3.011 kg/ha;
- Grâu – 3.235 kg/ha;
- Porumb boabe – 2.756 kg/ha;
- Floarea soarelui – 1.409 kg/ha;
- Rapiță – 831 kg/ha;
- Cartofi – 10.964 kg/ha.
Producțiile medii la hectar în 2013 erau : cereale boabe – 3.854 kg/ha; grâu – 3.468 kg/ha; porumb boabe – 4.488 kg/ha; floarea soarelui – 1.993 kg/ha; rapiță – 2.408 kg/ha; cartofi – 15.953 kg/ha.
Chiar și producțiile totale la nivel național sunt superioare celor din 1989. Astfel, dacă în 1989, producția totală de cereale boabe se ridica la 17,17 mil. tone, în 2013 producția a fost de 20,89 mil. tone. La porumb boabe, producția în 2013 a fost de 11,3 mil. tone, față de 6,8 mil. tone în 1989. La floarea soarelui, producția totală a crescut de 4 ori ( 2,1 mil tone față de 0,5 mil. tone), la rapiță de 60 ori. Creșteri mici s-au înregistrat la cartofi și grâu boabe. Numărul de tractoare agricole a crescut față de 1989 cu 50% (de la 127 mii la 191 mii). În ceea ce privește cantitatea de insecticide folosită, aceasta este de peste 22 de ori mai mică, circa 822 mii kg substanță activă față de 18,5 milioane kg în anul 1989.
Mancati kkt punct cu punct , propaganda jidoveasca de 2 bani. Am trait pana la 22 de ani in bucuresti pana in ’89, si nu in familie de securisti si nomenclaturisti. Si aveam (parintii) casa, masina, in fiecare an o vacanta de 3 sapt. , Toata lumea avea un serviciu, locuinta, invatamant adevarat , nu mizeria de astazi, noaptea nu imi era frica sa merg pe strada, si in primul rand aveam o tara ceea ce acum nu mai avem , nu imi era rusine sa spun ca sunt roman. Asa ca ciocul mic papagalilor !
Hai sa fim seriosi ! Toata lumea avea serviciu si o locuinta proprie si nu murea nimeni de foame. Restul e doar propaganda a „democratiei” occidentale. Strainii si acum ne invidiaza pentru procentul ridicat de proprietari din Romania, care este chiar cel mai mare.
Un atricol de doi bani scris de un idiot platit de alt idiot si un cretin.Niciodata in istoria omenirii nicio tara,in afara de Romania,nu si-a platit datoriile catre stapanii lumii.De aia se incerca ascunderea adevarului.O tara care producea prin agricultura,industrie care acum sunt la pamant,nu putea fia asa de saraca cum se incerca a se inocula tinerilor.A inceput sa miroasa a cacat orice „articol” de acest gen.acum nu se mai spune nimic de statul la cozi,au inceput sa manace cacat cu cifre.Bagati-va cifrele in cur ordinarilor.Romania era cea mai bogata tara din blocul comunist,de aia iau luat capul lui nea’ Nicu.
Cum ați reușit să ignorați gloria acestui popor ?
Romania era unul din marii exportatori . Tot ce s-a distrus pînă acum a fost sudoarea acestui neam . Romania avea schimburi comerciale cu aproape toate statele lumii !
Romania era un furnicar , unde toată lumea muncea și invăța ! Stațiunile erau pline tot timpul anului , iar litoralul era ăngrijit și plin in fiecare sezon !
Invațămint de calitate gratuit , inclusiv facultate ! Nu exista termeni de comparație ce ceeace se intimplă acum !
Ai scris un mare adevar. Nu sufera comfaratie vremurile mizere de acum cu ce era pe vremea lui Ceausescu.
Am impresia ca o da la intors adica chipurile e mai bn acum dar de fapt era mai bn atunci, parerea mea e ca era mai bn atunci ca toata industria romaniei era in picioare si in crestere in acelasi timp, dar dupa revolutie am intrat si noi in”democratie” si industria in loc sa se dezvolte mai bn, mai rau sa distrus si comparatia cu atunci si acum m-i se pare normal sa fie mai mare pibul dar asta nu inseamna ca daca pretul produsului a crescut, a crescut si productia…
Sa nu uitam esentialul. Inainte de 89 totul era romanesc si pentru noi, acum 90 % este strain si se lucreaza doar pentru ei. Degeaba veniturile oamenilor sunt mai mari acum daca nu putem cumpara mai nimic. Daca gandim un pic, nu prea mult ,observam ca suntem(am fost transformati) doar o tara in care toti isi vand produsele si noi suntem obligati sa le cumparam. Nu in ultimul rand produsele, de orice fel, sunt de calitate indoielnica(cele alimentare sunt facuta sa ne ucida). Nu cred ca inainte de revolutie agricultura era atat de chimizata ca acum – de aici si, probabil, diferenta de cantitate in detrimentul calitatii. Tot ce am castigat dupa 89 este politica, facuta de hoti si libera circulatie. Daca mai spunem ca am ajuns sa fim condusi de oameni fara carte ma gandesc ca era mai bine inainte de revolutie….si o pot tine asa multe pagini.
Totul mergea asa de bine incat mai aveam putinsi luam locul Albaniei, acare era pe locul intai … de la coada. Noi eram abia pe al doilea.
Nostalgii comuniste au cei aflati in sistem..adica nomenclaturistii…ei nu duceau lipsa de nimic…si nici acum nu duc lipsa de nimic…
Daca e mai bine acum, de ce nu de achita datoria externa in loc sa se faca noi imprumuturi?
NU SUNT COMUNIST. Pe vremea lui Ceausescu orice roman din orice colt de tara si din orice strat social putea sa-si aleaga ce tip studii si ce fel de profesie sa urmeze, nu conta cati bani aveai daca aveai talent iti venea recunoscut, daca studiai gaseai loc de munca corespunzator specialitatii in care te-ai pregatit. Totul in timp ce guvernul Romaniei platea toate datoriile acumulate in urma celui de-al doilea razboi mondial si dobanzile imprumutului facut la FMI. In martie 1989 toate datoriile Romaniei au fost achitate. La al XIV lea Congres al PCR, Ceausescu a prezentat acest RECORD lumii intregi.O luna mai tarziu in decembrie Ceausescu si sotia lui au fost impuscati, iar copii lor condamnati la multi ani de puscarie si anulare drepturilor civile.Au fost asasinati din punct de vedere social. Totul in timp ce Romania devenise singurul stat din lume fara datori externe si cu multe miliarde de dolari ce trebuia sa intre in urma numeroaselor contrate comerciale incheiate cu diverse tari arabe, nord-africane, europene atat cele din blocul comunist cat si cele occidentale, China, Canada si tari sud-americane. Romania fara datori si cu o putere productiva proprie in toate sectoarele era efectiv modelul de urmat de dezvoltare pentru orice stat din lume. As putea sa dau multe exemple de excelente romanesti in EPOCA DE AUR sau ERA CEAUSESCU, am sa prezint cateva : camioane Brasov, Avioane IAR, ELECTOPUTERE CRAIOVA, ROM-PETROL, CENTRALA NUCLEARA CERNAVODA, DANUBIANA, si multe alte in expansiune tecnologica DACIA, OLCIT, LASTUN, MOBRA Otelarii Hunedoara, Galati; etc. SUB CEAUSESCU AVEAM IDENTITATE! Un nou an fericit tuturor ronanilor mandri de a fi romani!
.
„Da-i Cesarului ce este al Cesarului”. Faptele vorbesc
Au trecut 27 de ani de la „revolutie”. Ceausescu a condus Romania timp de 24. Nu se poate spune ca era „bine” pe vremea lui Ceausescu, dar putini stiu cum era Romania inainte de Ceausescu! Acest conducator a fost pentru tara asta ceea ce au fost Kemal Ataturk pentru Turcia si Abdul Nasser pentru Egipt: TATAL NATIUNII!
Ceausescu a scos Romania din Evul Mediu, de la lumina lumanarii, la lumina electrica, de la carul cu boi, la intreprinderi producatoare de automobile, camioane, tractoare, locomotive si avioane… Nu stiu daca, pastrand proportiile, exista performante asemanatoare in istorie – poate Ramses cel Mare. Ceausescu a dictat sa se ridice scoli, spitale, diguri, baraje, hidrocentrale, cai ferate, aeroporturi, baze militare subterane, lucrari hidrotehnice portuare, flote de avioane si vapoare, irigatii pe mii de hectare, poduri impresionante, ba chiar si ..autostrazi. In 24 de ani amarati, rastimp in care a platit datoriile si a dublat populatia urbana (v-a adus la oras, ma!…)…
De fapt este incredibil. Daca stiti despre ce vorbesc, veti vedea ca performantele lui Ceausescu frizeaza imposibilul. Si, peste asta, a pastrat DEMNITATEA acestui popor !
Sursa: Mircea Buteanu / http://www.ioncoja.ro/petre-tutea-despre-nicolae-ceausescu
Petre Ţuţea: Un singur mare naţionalist în care să credeţi, Ceauşescu !
„Când voi muri eu, după mine rămâne un singur mare naţionalist în care să credeţi, Ceauşescu. Nu ştiu eu cât de comunist e el, dar ţine cu naţia asta, să ştiţi de la mine. Ăsta e român adevărat. Ţine cu noi!”
Destinul a făcut să moară Ceauşescu înaintea lui, şi el după…”Aţi văzut domnule, era mai mare naţionalist ca mine, că l-au omorât înaintea mea.”
Mare om, mare român acest Ţuţea.
Nu se cunoaste banu inainte acea valoare nu ca acum astea sunt prostii ce scrie ziarele
Cine a scris acest articol este un imbecil si nu tine cont de cel putin 2 aspecte foarte importante: inainte de 1989 economia era in intregime a Romaniei, pe cand acum ii imbogatim pe altii aliniindu-ne la consumerism, iar locuinta chiar daca o primeai cu chirie o primeai si o puteai achita in timp si fara sa fie o povara extraordinara. Asta este daca ne plac doar iphone, mcdonalds, kfc, carrefour, cora etc etc si uitam de tara noastra.
DE CE TOATE COMBINATELE SI FABRICILE ERAU FACUTE DE STRAINI PENTRU CARE TREBUIA SA PLATIM BINEINTELES CU PRODUCTIA PE PERIOADE DE 5…10 ANI.AI SCRIS O MIZERIE DE ARTICOL.DE CE ROMANIA AVEA DATORII DE 8…11 MILIARDE DE$?.PENTRU CA ERAM DESTEPTI CU DIPLOMA.PANA SI O UNGHIERA TREBUIA SA O LUAM DIN CHINA.MAI DOCUMENTEAZATE CAND SCRI.
ASTIA CRED CA POPORUL ROMAN ESTE ASA PROST ASTA CONFUNDA IN MOD INTENTIONAT VALOAREA OBTINUTA AL FIRMELOR STRAINE OBTINUTA PRIN MUNCA ROMANILOR ATUNCI ERA AL ROMANIEI ACUM SE EXPORTA IN TARILE LOR SI IN ROMANIA RAMINE NUMAI VALOAREA EXPORTATA SI VINE ACEST IMBECIL SA NE SPUNA CE A FOST RAU GINDITIVA VA ROG ACESTE DATE SINT DIN 1989 MII SCIRBA
Ceausescu a stiut ce vrea. A ridicat poporul roman, de la opinca si l-a adus la pantofi. Nu vreau sa enumar cate constructii( locuinte pentru toata lumea), industrie, agricultura, scoli si spitale, etc. Au venit capitalistii si au distrus o TARA. Sti cum ze numea aceasta tara, tu individ ce nu cunosti realitatile timpului? -ROMANIA-. Asta-i tara pe care voi, capitalisti ce ati adus ,, democratia” jafului si furtului in Romania.Si ca sa te lunistesc in privinta proprietatii private, afla ca in una din cele mai democratice tari din Europa, Anglia, majoritatea populatiei traiesc pe social, nu au o casa proprietate privata.Ca , Ceausescu, a platit datoria externa, bine a facut.De aceea ia fost dorita pieurea, si aceasta s-a realizat cu ajutorjl unor tradatori de tara in Decembrie ‘ 89, prin lovitura de stat, nu revolutie cum vreti voi sa creada generatiile actuale.Capitalismul si democratia, de care tot faceti caz, a dus la prabusirea si saracirea tarii.Ceausescu, un mare ROMAN nationalist a dorit binele tarii.Rusine tie cel ce ai scris aceste neadevaruri.Te pot crede generatiile actuale, dar se vor trezii si ele si vor realiza in ce minciuna josnica va balaciti
Totusi sa nu uitam faptul ca 1leu este dedefapt 10000lei adică pe vremea aia un dolar era 14,92 iar azi 32000 defapt asta este adevărul