joi, aprilie 18, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Mii de români s-au trezit în ultimele zile cu datorii la ANAF, despre care habar nu aveau. Fiscul nu dă explicații

Mii de contribuabili care se știau cu toate dările plătite, au primit de la ANAF vestea că au de dat statului, sume restante pe ultimii 5 ani, pentru asigurările de sănătate.

În goana după bani, fiscul nu le-a dat prea multe explicații, ci doar termen de plată, 30 iunie, după care urmează executarea silită. Cel mai rău este pentru românii care au avut un venit de doar câțiva lei, din dividende sau dobânzi bancare, de exemplu, pentru care trebuie să achite acum, sute de lei. Şi cei care au muncit în străinătate s-au trezit buni de plată.

In această situație este si Mircea Suceavă, care şi-a depus economiile în bancă şi, în 2015, a încasat o dobândă de 12 lei. Acum, după 4 ani, a aflat de la ANAF că e dator statului cu 348 de lei.

În situaţia lui sunt mii de români care în ultimele zile au primit de la ANAF decizii de impunere din care reiese că trebuie să achite contribuția la sănătate corespunzătoare salariului minim pe economie, chiar dacă veniturile lor au fost mai mici.

„Am venit aici la ANAF să văd de unde e venitul de 96 de lei şi cum fac din 96 de lei să plătesc cei 348 de lei datoraţi şi poate îmi rămâne şi mie ceva până la urmă… Mi se pare aberant”, spune un alt contribuabil. “Nu mai sunt bani la buget, sunt problemele care sunt, tara se împrumuta de pe unde apucă şi hai să mai luăm şi de pe pielea cetăţenilor ceva.”

Aberaţia este şi mai mare când vine vorba de românii care lucrează în străinătate şi plătesc asigurări de sănătate şi acolo. Aceștia s-au trezit că, pe 2015, au de dat şi contribuția pentru sistemul românesc. Rudele rămase în țara stau la ghișeele ANAF ca să afle ce e de făcut.

Foarte interesant și..  In atenția șoferilor. Statul român vrea să interzică românilor cumpărarea de mașini second hand. Iată care vor fi restricțiile în acest sens

“Ginerele meu care de 13 ani este în Anglia, îşi plăteşte acolo toatre birurile, ce are de plătit, spune că acum are de plătiţi şi aici la asigurare, la casa de sănătate, 348 de lei.”

“Este inechitabil pentru că plătești o contribuție pentru niște servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru că plătești în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 și atuncea nu ai beneficiat se serviciile medicale. Sau, dacă ai fost bolnav atunci, cei de la sănătate te-au obligat să plătești”, explică Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe.

În timp ce oamenii nu înțeleg de ce abia acum află despre aceste biruri, vechi de câțiva ani, funcționarii de la ghișee spun că ei doar aplica legea.

La solicitarea Pro TV, ANAF nu a oferit informații pe acest subiect. Vezi mai multe pe stirileprotv.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.