Vitamina D este necesară pentru fixarea calciului în oase şi are un rol deosebit de important în prevenirea apariției cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului şi a creşterii în greutate. Organismul uman o ia din anumite alimente, dar şi din suplimentele alimentare prescrise medical.
Fără vitamina D oasele devin fragile. La copii deficitul de vitamina D poate să cauzeze rahitism, iar la adulţi duce la malformaţii ale oaselor şi la apariţia osteoporozei.
„Lipsa vitaminei D din organism poate da naştere la probleme cardiace sau la depresie, iar acest lucru se întâmplă în cazul persoanelor vârstnice. Este bine să ştim că vitamina D previne apariţia diabetului, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă. O putem prelua din anumite alimente, dar şi din suplimentele alimentare“, afirma medicul de familie Tania Stancu.
Iată câteva alimentele care conţin vitamina D:
– Uleiul de peşte este bogat în vitamina D. O lingură acoperă 300% din valoarea zilnica recomandata de calciferol.
– O porţie de somon ne oferă necesarul zilnic al vitaminei D.
– Laptele trebuie consumat zilnic, iar un pahar ne oferă un sfert din doza zilnică de vitamina D.
– Sucul de portocale conţine vitamina D şi ne ajută organismul să funcţioneze aşa cum este normal.
-100 de grame de ficat de vită sunt necesare pentru a obţine aportul de vitamina D necesar.
– Soia este o sursă de vitamina D şi se poate consuma în orice formă.
– Gălbenuşul de ou are o cantitate importantă de vitamina D, însă medici susţin că trebuie consumat întreg, pentru fixarea vitaminei.
„Există un necesar zilnic de vitamina D de care avem nevoie. La persoanele sub 50 de ani se recomandă 200 UI, 400 UI pentru adulţi cu vârste cuprinse între 50-70 de ani şi 600 UI pentru cei de peste 70 de ani“, a mai spus medicul de familie.
Sursa: adevarul.ro