miercuri, mai 22, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

De ce femeia îmbătrânește mai repede decât bărbatul

Femeile imbatranesc mai repede decat barbatii, iar acest lucru a fost dovedit stiintific. Se spune că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Și același lucru se întâmplă și cu procesul de îmbătrânire. Acum, oamenii de știință austrieci au confirmat ceea ce deja multe femei au bănuit – după vârsta de 50 de ani ne apar mai multe riduri. Cercetătorii de la Universitatea din Viena au folosit un soft pentru a măsura și cartografia schimbările în aproape 600 de zone diferite ale feței la bărbați și femei, cu vârste între 29 și 90 de ani, și au găsit rate similare după 40 de ani.

Dar după vârsta de 50 de ani – vârsta medie la care apare menopauza – schimbările de pe chipul femeii s-au accelerat brusc. Au fost observat diferențe remarcabile la ochi, nas și urechi, din cauza scăderii depozitelor de grăsime din piele, care se subțiază, totodată.

Acest proces continuă până la vârsta de 60 de ani, după care stagnează. Se consideră că accelerarea procesului de îmbătrânire este legată de pierderea estrogenului – hormonul principal feminin – după instalarea menopauzei. Nivelul scăzut de estrogen afectează cantitatea de colagen proteic, care conferă elasticitate pielii. Aproximativ 30% din colagenul pielii se pierde în primii cinci ani după apariția menopauzei. Și oasele se reabsorb, ducând la pomeți și o bărbie mai puțin definiți.

Pentru a determina cauzele acestui proces, experții au analizat chipurile a 88 de bărbați și femei, scanând 585 de zone și comparând diferențele dintre adulți, la diferite vârste.

La ambele sexe, trăsăturile unui chip îmbătrânit au fost în generale similare – față plată, o piele mai puțin elastică, riduri mai profund între nas și colțul gurii, pungi sub ochi, buze mai subțiri, nas și urechi mai lungi. Dar, chiar înainte de a împlini 50 de ani, au constatat cercetătorii, femeile îmtrânesc de două ori mai repede decât bărbații. Între 50 și 60 de ani, procesul a fost de până la 3 ori mai rapid la femei decât la bărbați.

Foarte interesant și..  Medicina chineză ne învață cum să ne menținem sănătatea și să îmbătrânim frumos

„Bărbații și femeile îmbătrânesc la fel până la vârsta de 50 de ani. Este o progresie liniară. Dar după vârsta de 50 de ani, la femei are loc o îmbătrânire mai rapidă”, a spus Sonja Windhager, coordonatoare studiului, publicat în American Journal of Physical Anthropology, potrivit Daily Mail, citat de Tabu.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Femeile imbatranesc mai repede pentru ca sufera de mult mai multe procese autoimune fata de barbatii de aceleasi varste, la 45-50 de ani au de 7-8 ori mai multe BOLI autoimune, dar si cancere. Femeile pierd prin menstruatie cantitati importante de sange, pe care nu stiu, pentru ca nu sunt educate inca din primele clase de scoala, sa-l inlocuiasca ! Alimentatia femeilor e mai dezechilibrata decat a barbatilor ! Femeile nasc, alapteaza, unele chiar 1-2 ani de la nasteri! Mai multe femei lucreaza in birouri, folosesc haine si creme care le fac sa aiba nivele mai mici de 25-hidroxi-vitamina D in sange ! Nivele mai mari previn unele boli autoimune si multe tipuri de cancer!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.