Connect with us

INFO ȘTIRI

In funcție de poziția lui la ureche, telefonul mobil poate indica emisfera cerebrală dominantă a creierului uman

Published

on

Telefonul mobil poate indica emisfera cerebrală dominantă a creierului uman. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Henry Ford Hospital din Detroit. Potrivit oamenilor de ştiinţă, majoritatea persoanelor care ţin telefoanele mobile la urechea stângă au emisfera dreaptă dominantă, iar cei care discută cu telefonul la urechea dreaptă – emisfera stângă.

Deşi credeţi că-i firesc să ţineţi telefonul la ureche cu mâna dominantă, cercetătorii au descoperit că lucrurile nu stau aşa de simplu. Oamenii de ştiinţă relevă o corelaţie puternică între partea dominantă a creierului şi urechea folosită pentru a asculta o convorbire telefonică.

Mai mult de 70 la sută dintre participanţii la test au dus telefonul la urechea aflată pe partea mâinii dominante. Mai mult de 95 la sută din populaţia lumii au partea stângă a creierului ca dominantă. Centrul vorbirii şi al limbii acestora se află tot pe partea stângă şi au cele mai multe şanse de a folosi mâna dreaptă pentru scris şi alte sarcini uzuale.

Oamenii a căror parte dreaptă a creierului este dominantă, au şanse mult mai mari să ducă telefonul la urechea stângă.

Studiile nu sunt gratuite aşa cum par. Cercetătorii caută să tragă o concluzie pentru responsabilitatea atribuită telefonului mobil în declanşarea cazurilor de cancer al creierului.

Ei spun că dacă acest fapt este adevărat şi incidenţa cancerului de creier ar trebui să fie mai mare pe partea dreaptă. Cercetările continuă.

RECOMANDARE
Un plan indraznet. Centralele termice individuale "de apartament" pe gaze naturale să fie interzise cu totul în întreaga Uniune Europeană

Studiul a mai avut în vedere cartografierea centrului limbii şi limbajului la nivel cerebral şi găsirea unei opţiuni mai puţin invazive, cu costuri mai mici, a testului Wada. Acest test presupune acum injectarea unui anestezic în artera carotidă pentru a se putea obţine o hartă a creierului.

loading...
Loading...

INFO ȘTIRI

Chiar credeati ca in pizza si merdenele se pun cascaval si branza? Cum isi bat joc de noi patiseriile si cofetariile

Published

on

By

Patiseriile, pizzeriile si cofetariile isi bat joc de clienti, pacalindu-i in privinta continutului produselor lor. Ministerul Agriculturii avertizeaază că, în urma controalelor care au vizat 180 de magazine şi unităţi de producţie din Bucureşti şi din alte 12 muncipii, s-a constatat că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte.

„Au fost verificate 180 de unităţi (din care 85 patiserii, 17 Cofetării – laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unităţi de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfăşurat în Bucureşti şi in municipiile reşedinţă de judeţ precum Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unităţi, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt, etc)”, anunţă Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activităţile de control desfăşurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.

Acţiunile se desfăşoară atât în Municipiul Bucureşti cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi urmăresc în principal verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

„Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, în comparaţie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte şi produse derivate din lapte şi pe linia informării corecte a consumatorilor”, subliniază ministerul.

Au fost depistate şi alte abateri precum comercializarea aşa-zisei „Specialitate Bulgaria” drept Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă, la preţuri cuprinse între 8,5 lei şi 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producţiei autohtone, autentice şi sănătoase, reprezintă practic şi „o sfidare a consumatorilor”, conform Ministerului Agriculturii.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare şi siguranţă alimentară, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 661.219 lei.

RECOMANDARE
Fenomenul alarmant care duce la intensificarea culorii oceanelor. Ce se va intampla in continuare

sursa digi24

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***