În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea loc pe 27 mai 1600, când Mihai Viteazul se intitula într-un hristov emis la 27 mai „Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”. Totuși sunt voci avizate istorice care spun că unirea nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului.
Cum a ajuns pe tron Mihai Viteazul?
Promiţând credinţă turcilor şi plata datoriilor înaintaşilor săi, Mihai a fost numit domnitor al Țării Românești în anul 1593. Din dorința de a avea o armată cât mai puternică care să facă față cotropitorilor, Mihai aderă la „Liga Sfântă” creștină. Ulterior aderă și Transilvania, considerată factor decisiv în atragerea în alianță a celorlalte două state românești, Moldova și Țara Românească.
Mihai Viteazul îi învinge pe turci la Călugăreni în anul 1595, într-o zonă mlăștinoasă a râului Neajlov. Apoi, în anul 1598 acesta face pace cu turcii, scrie ziarulunirea.ro.
La 28 octombrie 1599, la Șelimbăr, în preajma Sibiului, Mihai Viteazul l-a înfrânt pe noul principe al Transilvaniei, aliat turcilor, cardinalul Andrei Bathory. La câteva zile după…
Citește continuarea pe shtiu.ro