vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Declinul Imperiului Bizantin „citit” în deşeuri! Mormanele de gunoi antic arată cum marele imperiu era afectat de boli şi schimbări climatice

Cu un secol înainte de declinul Imperiului Bizantin, semnele care prevesteau timpuri rele erau peste tot, iar unele au rămas păstrate în gunoi, scrie Descoperă.

Arheologii au investigat deşeurile acumulate în mormane dintr-o localitate numită Elusa din Deşertul Negev din Israelul de astăzi. Au aflat că vârsta gunoiului a introdus o nouă cronologie pentru declinul bizantin, scrie Live Science.

Cercetătorii au descoperit că aruncarea deşeurilor – demult un serviciu bine organizat în aşezări de la marginea imperiului precum Elusa – a încetat la mijlocul secolului al VI-lea. În acea perioadă, un eveniment climatic cunoscut drept Mica Eră Glaciară a Antichităţii Târzii avea loc în Emisfera Nordică, iar o epidemie cunoscută ca ciuma lui Iustinian se întindea în regiune, omorând circa 100 de milioane de oameni.

Elusa era deja parţial excavată, dar noua investigaţie a cercetătorilor conduşi de Guy Bar-Oz de la Universitatea Haifa din Israel a fost prima care a explorat mormanele de gunoi ale sitului. Spre deosebire de arhitectura unui oraş antic, care ar putea fi distrusă în repetate rânduri şi reconstruită, deşeul se acumulează în timp, creând înregistrări continue ale activităţii umane. Indiciile din gunoiul păstrat pot scoate la iveală dacă un oraş înflorea sau avea probleme.

Cercetătorii au găsit că gunoiul s-a acumulat în acea locaţie pe o perioadă de 150 de ani, iar apoi acumularea s-a încheiat la mijlocul secolului al VI-lea, fapt care sugerează o problemă în infrastructură, ceea ce se întâmplă atunci când un oraş este în declin.

Sursa: descopera.ro

Foarte interesant și..  Cuibul vulturilor – locul secret al celui mai crud dictator

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.