sâmbătă, mai 25, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers

Astronomii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA (MIT) au observat lumina stelară din jurul unora dintre cei mai vechi quasari din Univers. Semnalele îndepărtate, care datează de peste 13 miliarde de ani de la începutul Universului, dezvăluie indicii despre cum au evoluat primele găuri negre și galaxii.

Quasarii sunt centrele incandescente ale galaxiilor active, care găzduiesc în centrul lor o gaură neagră supermasivă. Cele mai multe galaxii găzduiesc o gaură neagră centrală care, ocazional, se poate înfrupta din gaz și resturi stelare, generând o scurtă explozie de lumină sub forma unui inel strălucitor, pe măsură ce materialul se învârte spre gaura neagră.

Pentru că sunt atât de luminoși, quasarii eclipsează restul galaxiei în care se află. Dar echipa MIT a reușit pentru prima dată să observe lumina mult mai slabă a stelelor din galaxiile gazdă a trei quasari vechi.

Pe baza acestei lumini stelare, cercetătorii au estimat masa fiecărei galaxii gazdă, în comparație cu masa găurii negre supermasive centrale. Ei au descoperit că, în cazul acestor quasari, găurile negre centrale erau mult…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Lipsa somnului: Ce leziuni provoacă o noapte nedormită în corpul uman?

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.