luni, mai 20, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?

Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a anunțat că „în perioada iulie 2023 – mai 2024 au fost descoperite, confirmate și publicate alte 30 de stele variabile”.

Până acum, alte două stele, descoperite în 2019 și 2023, purtau deja numele orașului Bârlad, Barlad V1 şi Barlad V2. Însă acum, numărul stelelor cu numele orașului Bârlad a ajuns la 32.

„Povestea noilor descoperiri a început acum aproximativ un an, când împreună cu Alexandru Dumitriu, român stabilit în Scoția – Marea Britanie, membru în Astroclubul Călin Popovici din Galați, am realizat un program de fotometrie avansată. Acest soft este special conceput să detecteze variații de lumină foarte fină, de la obiectele studiate de noi, în locuri aleatorii de pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee”, a transmis Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Astronomii au detectat „o mulțime de stele variabile”

Programul a avut ca scop principal testarea echipamentului și detectarea tranzitelor de exoplanete, adică planetele ce se…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Descopera.ro. De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.