Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Iowa (SUA) au asociat o regiune din creier cu modul în care oamenii își redirecționează gândurile și atenția atunci când sunt distrași. Legătura este importantă deoarece oferă o perspectivă asupra efectelor secundare cognitive și comportamentale ale unei tehnici utilizate pentru tratarea pacienților cu boala Parkinson.
Nucleul subtalamic este o regiune a creierului de mărimea unui bob de mazăre, implicată în sistemul de control motor, adică în mișcările noastre. La persoanele cu boala Parkinson, aceste mișcări au fost compromise: Cercetătorii cred că nucleul subtalamic, care în mod normal acționează ca o frână asupra mișcărilor bruște, exercită o influență prea mare. Această frână hiperactivă, cred cercetătorii, este cea care contribuie la tremurături și la alte deficiențe motorii asociate cu boala.
În ultimii ani, clinicienii au tratat pacienții cu Parkinson cu stimulare cerebrală profundă, un electrod implantat în nucleul subtalamic care generează în mod ritmic semnale electrice, determinând regiunea cerebrală să slăbească frâna, eliberând mișcarea. Sistemul de stimulare cerebrală profundă este ca un stimulator cardiac pentru inimă; odată implantat, acesta funcționează continuu.
,,Tehnica este cu adevărat miraculoasă”, spune Jan Wessel, profesor asociat în cadrul departamentelor de Științe Psihologice și ale Creierului și Neurologie din Iowa.
O tehnică utilizată pentru tratarea pacienților cu boala Parkinson
,,Oamenii vin cu Parkinson, chirurgii pornesc electrodul și tremurul lor dispare. Dintr-o dată pot să-și țină mâinile stabile. Este unul dintre acele tratamente de succes în care, atunci când îl vezi în acțiune, te face să crezi cu adevărat în ceea ce face comunitatea de neuroștiințe.”
Cu toate acestea, unii pacienți tratați cu stimulare cerebrală profundă au fost afectați de incapacitatea de a-și concentra atenția și de gânduri impulsive, ceea ce a dus uneori la comportamente riscante, cum ar fi jocurile de noroc și consumul de substanțe. Cercetătorii au început să se întrebe: Oare rolul nucleului subtalamic în mișcare înseamnă, de asemenea, că aceeași regiune a creierului se poate ocupa de gânduri și de controlul impulsurilor?
Wessel a decis să afle acest lucru. Echipa sa a conceput un experiment care a măsurat concentrarea atenției a peste o duzină de pacienți cu Parkinson atunci când tratamentul de stimulare cerebrală profundă era activat sau inactiv.
Participanții, echipați cu ….Citeste articolul integral pe descopera.ro