joi, mai 23, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Se întâmplă în fiecare zi. Din apa noastră, din mâncarea noastră și chiar din aerul pe care îl respirăm, particule mici de plastic își găsesc drumul în multe părți ale corpului nostru. Dar ce se întâmplă odată ce aceste particule se află în interior? Ce efect au acestea asupra sistemului nostru digestiv?

Într-o lucrare publicată recent în revista Environmental Health Perspectives, cercetătorii de la Universitatea din New Mexico au descoperit că aceste particule minuscule – microplastice – au un impact semnificativ asupra căilor noastre digestive, făcându-și drum din intestin și ajungând în țesuturile rinichilor, ficatului și creierului.

Eliseo Castillo, PhD, profesor asociat în cadrul Diviziei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Departamentului de Medicină Internă al Școlii de Medicină a UNM și expert în imunologia mucoaselor, conduce la UNM cercetările privind microplasticele.

Oamenii de știință estimează că ingerăm în medie 5 grame de particule microplastice în fiecare săptămână – echivalentul greutății unui card de credit.

În timp ce alți cercetători contribuie la identificarea și cuantificarea microplasticelor ingerate, Castillo și echipa sa se concentrează pe ceea ce fac microplasticele în interiorul corpului, în special la nivelul tractului gastrointestinal (GI) și al sistemului imunitar intestinal.

Ce se întâmplă odată ce aceste particule se află în interior?

Pe o perioadă de patru săptămâni, Castillo, cercetătorul postdoctoral Marcus Garcia, PharmD, și alți cercetători de la UNM au expus șoarecii la microplastice în apa de băut. Cantitatea a fost echivalentă cu cantitatea de microplastice pe care se crede că oamenii o ingerează în fiecare săptămână.

Echipa a constatat că microplasticele au migrat din intestin în țesuturile ficatului, rinichilor și chiar în creier. Studiul a arătat, de asemenea, că…

Foarte interesant și..  Nu e bine deloc! Ghețarul Apocalipsei s-a desprins din Antarctica. Nivelelul Oceanului Planetar poate crește cu 3 m

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.