marți, mai 21, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

O nouă descoperire făcută de cercetători din Danemarca și Suedia ar putea ajuta în aceste situații de urgență, reducând în același timp penuria globală de sânge.

Echipa a identificat un amestec de enzime produse de o specie de bacterii care se găsește în intestinele noastre și care, în cadrul studiilor de laborator, poate transforma globulele roșii în grupa universală O cu o ,,eficiență remarcabil de mare” – îmbunătățind o idee lansată în urmă cu 40 de ani.

La fel ca aproape toate celulele din corpul uman, globulele roșii sunt acoperite de un puf de structuri zaharoase unice. Acestea variază de la o persoană la alta, unele având structuri de tip A, iar altele de tip B. Unele au atât A, cât și B, iar altele nu au niciuna, care este desemnată drept O.

Sistemele imunitare care nu au văzut niciodată tipurile A sau B vor ataca și distruge aceste celule la vedere dacă le primesc într-o transfuzie, în timp ce sângele de tip O este mult mai acceptat de majoritatea beneficiarilor.

Datorită acestei versatilitati, stocurile de sânge de grupa O sunt adesea epuizate, în special în cazul urgențelor…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Miracolul sau blestemul celor ce au "sânge de aur". Există doar 43 de persoane în întreaga lume cu această particularitate a sângelui

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.