miercuri, mai 29, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. „Mâna lui Dumnezeu”, structura cosmică de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală

Instrumentul Dark Energy Camera (DECam) a surprins o mână misterioasă care se întinde din galaxia Calea Lactee și pare să apuce stelele dintr-o altă galaxie spirală. Este vorba despre „Mâna lui Dumnezeu”, o structură de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală. 

„Mâna lui Dumnezeu” este de fapt o globulă cometară cunoscută oamenilor de știință drept CG 4. Este situată la aproximativ 1.300 de ani-lumină de Pământ, în constelația galaxia Pupa (Puppis) din galaxia Calea Lactee. Globulele cometare sunt o subclasă a globulelor Bok (sau Globulele lui Thackeray), adică nori denși și izolați de gaz și praf înconjurați de material fierbinte și ionizat, potrivit Space.com.

Dark Energy Camera (DECam) este un instrument instalat la bordul Telescopului de 4 metri Victor M. Blanco de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile, principala platformă pentru investigațiile astronomice cu cerul sudic.

Globulele cometare sunt un mister pentru oamenii de știință

În ciuda denumirii, globulele cometare nu au nimic de-a face cu cometele. Numele provine de la faptul că aceste nebuloase își pierd…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Descopera.ro. Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.