miercuri, mai 29, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată

Știm că moștenirea a două copii ale unei anumite variante genetice, numită apolipoproteina E4 (APOE4), crește considerabil riscul de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață.

Acum, un nou studiu a descoperit că persoanele cu două copii ale APOE4 sunt aproape sigur că vor dezvolta Alzheimer dacă trăiesc suficient de mult timp. Descoperirile sugerează că cele două copii nu sunt doar un factor de risc, ci și o cauză care stă la baza bolii, ceea ce înseamnă că ar putea fi considerată o formă genetică distinctă de Alzheimer.

În cadrul unei analize a peste 13.000 de persoane, cercetătorii din Spania și SUA au descoperit că 95 % dintre persoanele de peste 65 de ani cu două copii ale APOE4 prezentau markeri biologici în lichidul cefalorahidian care sunt tipici pentru o formă genetică a bolii Alzheimer.

,,Datele arată în mod clar că a avea două copii ale genei APOE4 nu numai că poate crește riscul, dar și anticipează apariția bolii Alzheimer, ceea ce întărește necesitatea unor strategii preventive specifice”, spune neurologul Alberto Lleó de la Institutul de Cercetare Sant Pau din Barcelona, co-autor…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Descopera.ro. Oamenii ar putea încetini îmbătrânirea, iar cercetătorii cred că au aflat secretul

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.