sâmbătă, mai 25, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania

Centrul Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR; din Germania) a realizat un progres semnificativ în accelerarea plasmei cu laser.

Prin utilizarea unei metode inovatoare, echipa de cercetători a reușit să depășească considerabil recordul anterior de accelerare a protonilor. Pentru prima dată, au atins energii care până acum păreau posibile doar în instalații mult mai mari. După cum a raportat grupul de cercetare în jurnalul Nature Physics, aplicațiile promițătoare în medicină și știința materialelor sunt acum mult mai probabile.

Accelerarea plasmei cu laser deschide perspective interesante: comparativ cu acceleratoarele convenționale, promite instalații mai compacte și mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece în loc de unde radio puternice pentru a pune particulele în mișcare, noua tehnologie folosește lasere pentru a le accelera.

De ce sunt importante progresele în accelerarea plasmei?

Principiul este că impulsuri laser extrem de scurte, dar de mare intensitate, sunt lansate pe foi subțiri. Lumina încălzește materialul atât de mult încât din acesta ies nenumărați electroni, în timp ce…

Citeste articolul integral pe descopera.ro

Foarte interesant și..  Descopera.ro. Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.