Se estimează că până la 85% dintre stele există în sisteme stelare binare, unele chiar în sisteme cu trei sau mai multe stele.
Aceste perechi stelare se nasc împreună din același nor molecular, dintr-o abundență comună de elemente chimice de construcție, astfel încât astronomii s-ar aștepta să constate că au compoziții și sisteme planetare aproape identice. Cu toate acestea, în cazul multora, nu este cazul. În timp ce unele explicații propuse atribuie aceste diferențe unor evenimente care au avut loc după ce stelele au evoluat, o echipă de astronomi a confirmat pentru prima dată că ele pot avea de fapt originea chiar înainte ca stelele să înceapă să se formeze.
Condusă de Carlos Saffe de la Institutul de Științe Astronomice, ale Pământului și Spațiului (ICATE-CONICET) din Argentina, echipa a folosit telescopul Gemini South din Chile, o jumătate din Observatorul Internațional Gemini, sprijinit parțial de Fundația Națională de Știință a SUA și operat de NSF NOIRLab. Cu ajutorul noului și precisului Gemini High Resolution Optical SpecTrograph (GHOST), echipa a studiat diferitele lungimi de undă ale…
Citeste articolul integral pe descopera.ro