joi, mai 23, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descopera.ro. Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga

Un nou studiu provocator a descoperit o legătură între convingeri de stânga și atât scorurile mai mari ale coeficientului de inteligență (IQ), cât și markerii genetici considerați a fi asociați cu o inteligență superioară.

După cum raportează cercetătorii în psihologie de la Universitatea din Minnesota Twin Cities (SUA) în noul lor studiu, publicat în jurnalul Intelligence, numeroase teste de inteligență au constatat că a fi mai isteț „este corelat cu o gamă de convingeri politice de stânga și liberale”.

„Aceste rezultate implică faptul că predispoziția genetică de a fi mai inteligent determină convingeri de stânga”, au scris autorii lucrării.

Ca în toate cercetările despre inteligența umană, lucrarea este plină de provocări. Există diferite tipuri de inteligență și este dificil să tragi o linie clară între înnăscut și cultivat, deoarece educația clar duce la creșterea scorurilor la teste IQ.

Cu toate acestea, metodologia studiului este convingătoare. Autorii de la UM au extras rezultate dintr-un studiu realizat pe mai mult de 200 de familii, unele dintre acestea incluzând doar copii biologici, altele doar copii adoptați, și o parte mai mică dintre acestea având atât copii adoptați, cât și biologici, notează Futurism.

Modul în care inteligența este legată de convingeri de stânga

„Am constatat că atât IQ-ul, cât și indicatorii genetici ai inteligenței, cunoscuți sub numele de scoruri poligenice, pot ajuta la a prezice care dintre cei doi frați. Aceștia sunt frați cu aceeași educație, crescuți sub același acoperiș”, a declarat Tobias Edwards, autor al studiului.

„Acest lucru implică faptul că inteligența este asociată cu convingerile politice nu numai din cauza mediului sau a educației, ci și prin faptul că variația genetică pentru inteligență poate avea un rol în influențarea diferențelor noastre politice. De ce este așa? Nu știu”, a adăugat el.

Foarte interesant și..  [DespreLume.ro] 25 de curiozităţi despre corbi. Chiar sunt atât de inteligente aceste păsări?

„Folosind atât IQ-ul măsurat, cât și scorurile poligenice”, acestea din urmă fiind profiluri genetice care determină tot felul de lucruri, de la aspectul fizic și până la riscul de a dobândi boli sau de a dezvolta boli mintale, cercetarea a măsurat „performanța cognitivă și realizările educaționale” și apoi a determinat dacă exista o corelație între inteligență, genetică și afilierea politică.

Pe partea politică, au fost testate cinci variabile: „orientarea politică, autoritarismul, egalitarismul, liberalismul social și conservatorismul fiscal”.

„Scorurile poligenice au prezis liberalismul social și autoritarismul mai scăzut în cadrul familiilor. Inteligența a putut prezice în mod semnificativ liberalismul social și autoritarismul mai scăzut, chiar și după ajustarea pentru variabilele socioeconomice”, se arată în studiu.

Convingerile politice depind de mult mai mulți factori

Cu toate acestea, Edwards a avertizat că convingerile politice sunt construcții complexe ale unui moment istoric particular care nu vor fi niciodată complet reduse la o singură variabilă.

„Această surpriză subliniază un punct important; nu există nicio lege care să spună că oamenii inteligenți trebuie Citeste articolul integral pe descopera.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.