vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descoperire îngrijorătoare în zona Arctică. Microparticulele de plastic sunt la niveluri alarmante: impactul asupra sănătăţii oamenilor poate fi catastrofal

Niveluri ridicate de poluare cu microparticule de plastic au fost descoperite în mai multe regiuni înzăpezite din lume, din zona arctică până în Alpi, conform unui studiu recent. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi, cerând cercetări suplimentare pentru a clarifica impact potenţial asupra sănătăţii oamenilor, relatează The Guardian şi National Geographic.

Zăpada este contaminată de microparticulele de plastic în timp ce cade prin aer, măsurătorile făcute în gheaţa din oceanul dintre Groenlanda şi Svalbard arătând o medie de 1.760 de astfel de microparticule per litru. Cercetarea arată că modul în care microparticulele de plastic sunt purtate de vânt reprezintă un factor cheie în contaminarea care are loc pe întreg globul.

Oamenii de ştiinţă care au realizat cercetarea au făcut un apel public pentru finanţarea de cercetări suplimentare asupra impactului pe care microparticulele de plastic îl au asupra sănătăţii oamenilor, citând un studiu mai vechi care a identificat astfel de microparticule într-un ţesut pulmonar canceros. În luna iunie, un alt studiu arăta că oamenii mănâncă, în medie, cel puţin 50.000 de astfel de particule în fiecare an.

Milioane de tone de plastic sunt aruncate, anual, în mediul înconjurător, descompunându-se în mici particule şi fibre care nu sunt afectate de biodegradare. Odată cu acest studiu, astfel de microparticule au fost găsite peste tot pe planetă, de la vârfuri muntoase până în adâncul oceanelor, îngrijorând specialiştii mai ales pentru că sunt purtătoare a unor chimicale toxice şi a unor microbi dăunători.

Studiul a fost condus de Melanie Bergmann, de la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetare Polară şi Marină din Germania. „Trebuie neapărat să cercetăm aspectul impactul asupra sănătăţii oamenilor. Sunt foarte multe studii publicate în ultimul timp despre microparticulele de plastic, dar nimic despre efectul asupra sănătăţii, iar asta e foarte ciudat din punctul meu de vedere”, a spus aceasta, adăugând că microparticulele de plastic ar trebui adăugată în programele de monitorizare a poluării aerului.

Foarte interesant și..  Bolile mileniului trei vindecate cu leacuri străvechi

Într-o cercetare anterioară, Bergmann a descoperit 12,000 de microparticule per litru în mostre de gheaţă din apele arctice. O parte din aceste microparticule sunt aduse de curenţii oceanici, dar majoritatea sunt transportate de curenţii de aer. ”Pur şi simplu ajung oriunde cu ajutorul vântului”, a explicat Bergmann.

În lucrarea publicată în jurnalul Science Advances, cercetătorii citează un studiu din 1998 drept singura investigare a microparticulelor de plastic ajunse în plămânii oamenilor. Lucrarea respectivă descoperă fibre de plastic inhalate în plămâni atacaţi de cancer şi concluzionează că „aceste fibre de plastic rezistente şi persistente sunt potenţiali agenţi care contribuie la riscul de a suferi de cancer pulmonar”.

Sursa: m.adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.