Acasă Din lume Panoul solar perfect transparent. Geamurile ferestrelor vor fi noua sursă de energie...

Panoul solar perfect transparent. Geamurile ferestrelor vor fi noua sursă de energie electrică

1

Cercetătorii de la Universitatea Michigan au creat panoul solar perfect transparent. Vom avea energie electrică direct din geamurile ferestrelor şi ne vom încărca telefoanele la… soare!

Captarea energiei solare nu este o preocupare nouă pentru oamenii de ştiinţă. De această dată însă, cercetătorii au descoperit o metodă cu adevărat revoluţionară de a colecta lumina soarelui şi a o transforma în energie electrică.

Cercetătorii de la Michigan State University au creat un concentrator solar complet transparent, care ar putea transforma orice fereastră sau bucată de sticlă (cum ar fi ecranul smartphone-ului) într-o celulă solară fotovoltaică. Potrivit lui Richard Lunt, cel care a condus cercetarea, echipa de cercetători este încrezătoare că panourile solare transparente pot fi implementate în mod eficient într-o gamă largă de locuri, de la clădiri înalte, cu o mulțime de ferestre, până la orice fel de dispozitiv mobil care necesită o calitate estetică ridicată, cum ar fi un telefon mobil sau un ebook reader.

Aceştia au creat ceva ce se numește TLSC (concentrator solar luminiscent transparent), care folosește săruri organice pentru a absorbi lungimi de undă care sunt oricum invizibile ochiului uman – lumina în spectrul infraroșu și în cel ultraviolet.

Ştiinţific vorbind, un panou solar transparent este un lucru imposibil. Celulele solare, în special de tipul celor fotovoltaice, obţin energie prin absorbția fotonilor (de la lumina soarelui) și transformarea lor în electroni (electricitate). Totuşi, dacă un material este transparent, aceasta ar însemna că toată lumina trece prin mediu. Acesta este motivul pentru care celulele solare transparente anterioare au fost de fapt doar parțial transparente.

Unul din inconvenientele sistemului dezvoltat de cei de la Universitatea din Michigan este că panourile funcţionează cu atât mai bine cu cât segmentele de geam sunt mai mici. Dacă acestea depăşesc o anumită dimensiune, ele devin aproape inutile.

Foarte interesant și..  Și tu o faci cu siguranță. Ce poți păți însă dacă îți trosnești degetele prea des

De asemenea, placarea în totalitate a clădirilor cu astfel de panouri ar fi o risipă, întrucât acestea funcţionează doar dacă au lumină directă de la soare, adică dacă sunt instalate pe partea sudică, atât timp cât nu există vegetaţie sau alte clădiri în cale.

Preţul unui asemenea panou transparent încă nu a fost stabilit, dar mai mult ca sigur va fi mai mare decât al unui geam simplu.

sursa: ştiinţăşitehnică.com


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

SURSĂstiintasitehnica.com
Articolul precedentIată ce ne așteaptă! Până în 2050 va apărea o nouă specie umană care va trăi mai mult, chiar și până la 150 de ani
Articolul următorPuțini oameni știu că lumea s-a schimbat mult când, la începutul anilor ’50 s-a decis ca muzica sa fie ascultată la frecvența de 440 Hz. Aceasta vibrație nefirească, dizarmonică la nivel subtil a dus la o stare de război în subconștientul omului și a maselor