Connect with us

Agricultura si economie

Experiment crunt pe stomacul românilor. Cum recunoaștem brânza si cașcavalul din lapte față de cele din ulei vegetal

Published

on

PERICOLUL DIN FARFURIE. Când ne așezăm la masă ar trebui să ne urăm Noroc bun în loc de Poftă bună, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Așa cum își spun minerii care nu știu dacă mai ies vii din mină. Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, a spus și ministrul bulgar al agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food. Ce dezvăluie profesorul Avram Fițiu?

Așa cum vinul se mai poate face uneori și din struguri, la fel si brânza pe care o mănâncă românii se mai face și din lapte, dar mai rar și numai de către țărani. Vorbim de un experiment social interesant, perfect legal, în care industria agroalimentară mondială ne obișnuiește de ani buni cu alimente făcute parțial sau total cu înlocuitori. Cum experimentul cu înlocuirea de substanțe naturale din sucuri a reușit și astăzi bem sucuri carbogazoase în care doar apa mai este naturală, restul componentelor fiind artificiale, s-a trecut la faze experimentale mai evoluate… la nivel de brânză, carne etc.

Care este oare miza acestui experiment? Evident o miză financiară și astăzi vom analiza cazul brânzei cauciuc din lapte de palmier. În România noastră frumoasă se comercializează anual circa 30 000 de tone de cașcaval și aproximativ 50 000 t de telemea. O mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte, dar cea mai mare parte provine din industria agroalimentară mondială și aici apare problema.

Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.

Motivația pentru care industria face acest joc este una financiară și tehnică. O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani de zile în raft fără să se strice, în timp ce o telemea din lapte după câteva săptămâni își schimbă aspectul comercial. Din punct de vedere financiar uleiul vegetal și în special uleiul de palmier se obțin la prețuri așa de joase încât constituie o mană cerească pentru industria agroalimentară a laptelui.

Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte și brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kilogram de caș = 9 kilograme de lapte, 1 kilogram de cașcaval = 12 kilograme de lapte, 1 kilogram de iaurt = 1 kilogram de lapte, 1 kilogram de unt = 22,50 kilograme lapte, un kilogram de smântână = 26,3 kilograme de lapte).

Iată ce spun despre acest experiment social la scară planetară câțiva oameni de bine care au înțeles șmecheria legală cu brânza de palmier:

Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).

Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat care din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi. Conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardio­vasculare și a unor forme de cancer, spune prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, ­specialist în nutriție.

În raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat. Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri și margarină, mai spune Claudiu Frânc.

La unt, cam jumătate din grăsimea declarată este lactată, iar cealaltă jumătate este substituită de grăsime vegetală. La brânză, 100% este substituită.  Sunt multe probe în care grăsimea declarată lactată este vegetală, spune Anca Gavril, director laborator analize.

Deși TVA-ul este de 20% pentru toate produsele, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă care se vând cu prețul de 10 lei sau chiar mai puțin?! În mod cert acel produs conține orice altceva numai lapte nu. În condițiile în care pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest preț ridicol de doar câțiva lei, spune Frânc.

Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, spune ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food, citat de Novinite.

Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemeni unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge, susține dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De la săpun la brânză! De ce să faci brânză din ulei de palmier? Pentru ca este cel mai ieftin, cel mai productiv și evident cel mai chimizat ca producție, ulei din lume!

Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui si 8 hectare de măslini. Dacă ar trebui sa asiguram rația calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grâu, 6 de rapiță, 8 hectare de iarbă.

Așa s-a reușit la nivelul Pacificului înlocuirea completă a pădurii tropicale cu plantații industriale extrem de chimizate de palmieri, ceea ce înseamnă o adevărată catastrofa ecologică. Istoria poveștii cu uleiul de palmier se pare că are în spate o întâlnire discretă între plantatorii malaezieni de palmieri și chimiștii occidentali, întâlnire ce a deschis era margarinei.

Pe la mijlocul secolului trecut industria săpunului și a detergenților s-a transformat în industrie alimentară, iar produsul creat a fost margarina, din simplu motiv că tehnologia de fabricație este aceeași!

RECOMANDARE
Cum aflăm dacă brânza pe care o cumpărăm conține lapte sau este o brânză falsă, realizată din orice în afară de lapte

De la „Poftă Bună” la „Noroc Bun”. Cum putem oare noi românii să recunoaștem o brânză din lapte față de o brânză din ulei vegetal? Foarte simplu, datorită prețului de vânzare! Dacă vreți brânză telemea din lapte prețul de vânzare trebuie să fie de minim 25-30 de lei/kg, iar la cașcaval minim 45 de lei și provin de la țărani în mare parte. Sub acest preț, sunteți bieți cobai în acest experiment de inginerie socială și vă recomand să aveți un stomac rezistent… la cauciuc! Iar în loc de „ Poftă Bună ” astăzi când vă așezați la masă cu familia, am să vă urez dragi români „ Noroc Bun” ca la mină, unde știi când intri dar nu știi dacă mai ieși!

RECOMANDARE
Chiar credeati ca in pizza si merdenele se pun cascaval si branza? Cum isi bat joc de noi patiseriile si cofetariile
RECOMANDARE
Modalități neobișnuite pentru creșterea capitalului de afaceri pentru o campanie startup

Biet popor, sărac la buzunar și la minte uneori, știi tu oare câte te mai așteaptă?

Avram Fițiu, România noastră. Sursa: agroinfo.ro

loading...
Loading...

Agricultura si economie

Modalități neobișnuite pentru creșterea capitalului de afaceri pentru o campanie startup

Published

on

Ai nevoie de mai mulți bani pentru capitalul afacerii tale startup? Descoperă câteva metode neobișnuite pentru a-l crește cu rapiditate.

Afacerea ta este provocarea căreia trebuie să îi faci față zilnic!

În momentul în care ai pornit la drum afacerea ta se va confrunta cu multe provocări, dar nici una nu este la fel de intensă precum găsirea de bani pentru a menține totul la un nivel echilibrat. Dacă nu ai jucat până acum poker ca la aparate, vei constata că trebuie să știi când să-ți maschezi adevărate intenții, când este timpul să blufezi, să crești miza sau să te retragi. De la închirierea spațiului de birou și producție până la cumpărarea de bunuri și angajarea personalului, tot ceea ce trebuie să faci pentru a-ți transforma ideea într-o afacere viabilă necesită bani.

În cazul în care nu ești independent din punct de vedere financiar și îți permiți să susții afacerea din resursele financiare proprii, va trebui să te întrebuințezi în mod serios pentru a obține finanțarea necesară asigurării dezvoltării propice a companiei tale. În acest caz, ce-ai spune de câteva modalități mai puțin obișnuite de a obține finanțarea dorită?

Platformele online de tip crowdfunding

Există o mulțime de site-uri foarte bune de publicitate care au devenit foarte populare în rândul inventatorilor, antreprenorilor și publicului larg în ultimii doi ani. Chiar dacă în România acestea nu sunt atât de prezente, piața internațională îți oferă posibilitatea de a obține finanțare în cazul în care ideea ta de afaceri este una bună, printre aceste platforme online de crowdfunding numărându-se Kickstarter, Fundly, Indiegogo, Fundabile și RocketHub. Fiecare are propriile avantaje și dezavantaje, deci este mai bine să investighezi pe deplin detaliile asociate fiecărui site, pentru a descoperi care este platforma potrivită pentru nevoile și obiectivele tale.

Obținerea de capital din pre-vânzarea produselo

Dacă afacerea ta se bazează exclusiv pe vânzarea unui singur produs, cea mai ușoară modalitate de a obține mai mulți bani pentru a produce produsul este de a scoate la vânzare câteva mostre. Prin pre-vânzarea produselor tale, poți fi sigur să nu trebuie să faci prea multe și să rămâi cu un depozit de bunuri nevândute. În plus, vei putea observa care este reacția pieței la produsul tău, care sunt șansele ca acesta să fie din ce în ce mai solicitat pe piață și care este perspectiva de viitor a afacerii tale.

Acest tip de obținere de capital financiar poate fi puțin intimidant pentru unii antreprenori, dat fiind faptul că se expus unei presiuni a timpului, așa că trebuie să iei în considerare toate aspectele implicate de colectarea banilor înainte de a oferi produsul la pre-vânzare. Va trebui să te bazezi pe respectarea termenelor-limita de livrare a produsului, în caz contrar, clienții ar putea cere banii înapoi, ceea ce ar putea duce la o varietate de probleme.

Întrecerile și competițiile de idei de afaceri

RECOMANDARE
Chiar credeati ca in pizza si merdenele se pun cascaval si branza? Cum isi bat joc de noi patiseriile si cofetariile

Crezi sau nu, există organizații care oferă recompense financiare – sau chiar finanțare – pentru antreprenorii care acceptă să participe la concursurile lor de idei de afaceri. Cerințele de eligibilitate, taxele de participare și criteriile de jurizare variază în funcție de organizator. Dar dacă ai încredere în ideea și în alegerea ta, aceasta ar putea fi o modalitate bună  (chiar dacă este mai neobișnuită) de a obține bani pentru afacerea ta.

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***