Formele rotunjite, voluptoase erau atributele fizice care făceau ca femeia din România începutului de secol XX să fie considerată atrăgătoare.
Revista „Moda nouă” (Bucureşti), publica în ianuarie 1907, un articol în care menţiona că „pentru femee, rotunjirea moderată şi graţioasă e principalul atribut al frumuseţii: nimic nu e mai urât ca braţe uscate, un gât, umeri sau şolduri osoase. (…) Îngrăşarea moderată e o stare naturală a bărbatului şi mai cu seamă a femeei. Departe a fi un defect fizic, n-are nimic neplăcut în ea şi dă mai curând un farmec femeilor ce o posedă, rontunjindu-le formele şi contribuind astfel la frumuseţea lor”.
Sigur că, preocuparea pentru kilograme mai puţine exista şi atunci, la fel cum existau şi femei care doreau să slăbească rapid prin administrarea de thyroidină sau consumând cantităţi mari de băuturi calde. Pentru astfel de femei, aceeaşi revistă publica şi sfaturi ale specialiştilor care spuneau că el „nu trebue să caute să slăbească deodata, ci cu încetul. Un kilogram sau un kilogram şi jumătate pe săptămână e prea suficient. Grăsimea şi materiile făinoase sunt acele ce îngraşă. Ele trebue să renunţe la plăcerile mesei, să reziste la tot ce i-a plăcut până atunci”.
Trucuri pentru slăbit şi recomandări de diete
Gimnastica, băile reci şi purgativele
Revista „Medicina Populară” (iunie 1906):
„Cei prea graşi trebuesc să se supună la o igienă anume şi anume: masagiu, mişcare, gimnastică, cari fac să se absoarbă grăsimea de pe pântece. Odihna în pat nu trebue să treacă peste 7 ore pe noapte. Bicicleta este un exerciţiu excelent cu condiţiunea să nu se abuzeze de el. Băile reci şi duşurile deasemenea sunt bune.”
„Regimul alimentar trebue îngrijit cu mare băgare de seamă. Cel prea gras să nu bea decât la sfârşitul mesei un ceai cald, fără zahăr, şi nici odată între bucate. Să mănânce puţină pâine, de preferinţa numai coaje, să nu mănânce sosuri, ciorbe, bucate picante şi pipărate. Să nu bea nici un fel de spirtoase, bere, vin. După masă fructe: cireşi, portocale, fragi (fără zahăr însă). Ca medicamente, se pot lua des purgative; tyroidina se ia numai dupa ordonanţa medicului”.
Dieta „Victor Babeş” cu mămăligă şi fasole
Faimosul profesor român Victor Babeş descoperise reţeta regimului alimentar ideal. Revista „Viaţa Romînească” publica un articol în care acesta recomanda un regim alimentar sănătos, echilibrat, care ar fi trebuit să includă, zilnic: 800 g de mămăligă, 200 g de fasole, 50 g de brânză, un sfert de litru de lapte şi 100 g de peşte.
Era contraindicată „carnea de râmător”, dar era permisă slănina!
Dieta propusă de doctorul I. Urbeanu în „Foaia populară” (mai 1900):
„1. A nu mânca de cât puţină pâne sau alte feculente, a prânzi odată pe zi şi cu economie, a astâmpara foamea cu câte un ceaiu, a se scula de dimineaţă şi a face mişcări pe jos, câte 2-3 ore dimineaţa şi seara, spre a provoca asudări;
- Gimnastica este un mijloc igienic pentru a întări organismul prin dese eserciţii corporale;
- Un escelent regim este abţinerea pe cât posibil de pâne, unt, lapte, zahăr, bere şi cartofi:
– a lua la DEJUN 120-250 grame, rinichiu de berbece, peşte fert sau slănină, o ciaşcă mare de ceaiu fără lapte şi fără zahăr;
– a lua la PRANZ 150-1870 de grame de or-ce fel de peşce afară de somn, tot felul de carne afară de cea de râmător, tot felul de legume afară de cartofi, friptură uscată, două până la trei păhăruţe de vin negru;
– ABŢINEREA cea mai de recomandat este aceea de zahăr şi de băuturi”.
Cura de slăbire cu „ferestreul”!
O cură de slăbire recomandată de doctorul M. D. Stamatopol publicată în revista „Medicina populară”, în octombrie 1907 prevedea că sunt total contraindicate alimentele grase, gelatinoase, făinoase sau băuturile. Erau recomandate „păstrămuri, fructe uscate, vânaturile, carnea de oae sau de vită cornută, fasolele verzi, spanacul, morcovii, toate speciile de salade cu mult oţet, fructe acide.”
Acelaşi doctor considera ca sunt de mare ajutor şi băile cu aburi, spălatul cu apă sărată pe tot corpul sau fricţiunile cu clorat de potasiu dizolvat în alcool. De asemenea, persoanele care vor să aibă o silueta atletică trebuie să faca „sport”:
„În chestia muncei corporale trebue de procedat prin aşa-zisa antrenare. Se va începe mai intâiu cu exerciţii executate de braţe (tăerea lemnelor cu ferestreul). Damele, cari nu pot face acest exerciţiu, cel mai bun lucru ce li se poate recomanda e de a fi gospodine, căci gospodăria cere multa treabă şi treaba se opune la îngrăşare”.
Sursa: cancan.ro